Apolitični

Nagrade na 21. Međunarodnoj izložbi fotografija „Otok i more”

21. po redu međunarodna izložba fotografija pod nazivom i tematskom okosnicom „Otok i more” održana je 3. listopada u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru. Tema međunarodne izložbe bila je „Otok i more”, a kako bi svojim fotografskim umijećem bili dio izložbe, prijavili su se brojni autori. Među prijavljenima izabran je 251 rad različitih autora iz čak 11 zemalja. Izložba je organizirana pod vodstvom foto kluba Kornat iz Kukljice.

Izložene fotografije nastale su u različitim fotografskim tehnikama te su za javnost bile otvorene za razgledavanje. Glavna nagrada na 21. međunarodnoj izložbi fotografija „Otok i more” pripala je fotografkinji Nedi Rački za svjetlopis u bojama „Connection”, a fotograf Aleksandar Bonačić za svoju fotografiju crno-bijelog svjetlopisa „Mali dućan” dobio je zlatnu plaketu.

Srebrnu plaketu za crno-bijeli svjetlopis osvojio je Božidar Marijančić, za svoj uradak „Mačak na mostu”, a brončana plaketa pripala je Jasminki Tomašević za autorski fotografski rad „Sjećanja na djetinjstvo”.

Srebrnu plaketu za svjetlopis u bojama osvojio je Teofil Dabo za svoju fotografiju „Zdenac”, dok je brončana plaketa za svjetlopis u bojama pripala fotografu Jerku Gudac za njegovu fotografiju pod nazivom „Korijen”.

Sve fotografije bile su u okvirima naslova i osnovne tematike, ali su sve na vrlo originalan i individualan način predstavljali same autore i njihove fotografske tehnike. Ocjenjivački sud 21. Međunarodne izložbe fotografija „Otok i more” dodijelio je diplome autorima kreativnih fotografskih uradaka na kojima su se pronalazili motivi pejzaža, portreta, okoliša, životinja te brojnih drugih elemenata čije prisustvo se može povezati s otokom i morem. Kako je izložba međunarodnog karaktera, zanimljivo je bilo i vidjeti različite kutove gledanja, kao i nevjerojatne prizore krajolika iz drugih dijelova svijeta, a time i kultura.

Fotografije se mogu pogledati u multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice, a ako mislite da imate ideju za sljedeće izdanje međunarodne izložbe, već se sada primite fotoaparata jer je konkurencija zbilja jaka.