Apolitični

Nadolazeći događaji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Nadolazeći događaji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Proslavili smo blagdan sveca cijeloga svijeta. Sveti je Ante veoma štovan u hrvatskomu narodu te će diljem domovine biti svečano proslavljen, osobito u franjevačkim samostanima i crkvama kojima je on nebeski zaštitnik.

U starom franjevačkom samostanu na Poljudu, u splitskom vjerničkom puku od davnina poznatom kao Sv. Ante, održano središnje slavlje u 19 sati s tradicionalnom procesijom koju je  predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a središnje misno slavlje na Obali u Splitu  predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u srijedu, 14. lipnja s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu prikazat će se dokumentarni film o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu pod nazivom „Svetac, zločinac i dvorske lude“ scenarista Nenada Piskača i redatelja Jakova Sedlara. Film će u isto vrijeme biti prikazan i u kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurcu. Prikazivanju filma nazočit će i sam redatelj Jakov Sedlar, koji će se na početku projekcije obratiti nazočnima u Kaštel Sućurcu, a na kraju projekcije nazočnima u Splitu.

Svetkovina Tijelova, u četvrtak, 15. lipnja proslavit će se u splitskoj prvostolnici sv. Dujma euharistijskim slavljem koje će u 19 sati predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Potom će uslijediti procesija s Presvetim oltarskim sakramentom po peripteru.

Splitska župa sv. Stjepana pod borovima slavi 50 godina postojanja bogatim duhovnim programom kroz devetnicu i trodnevnicu a na poseban način središnjim misnim slavljem koje u petak, 16. lipnja u 18 sati u zidinama drevne benediktinske bazilike na Sustipanu predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

„Lice milosrđa“ naslov je izložbe prof. Kruna Bošnjaka koja će biti upriličena u srijedu, 21. lipnja u 18 sati u palači Skočibušić – Lukaris na Peristilu u Splitu. Autorica izložbe i likovnog postava je prof. Maja Juras. Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza svakoga dana od 10 do 13 od 18 do 21 sat, a ulaz je slobodan.