Apolitični

Nadmetanje kosaca – dopuna ponude seoskog turizma (1. dio)

Svake godine, baš kao i ove, tijekom srpnja ponovno ožive kupreške visoravni gdje se na predjelu Strljanice odvija natjecanje kosaca okupljenih iz Kupresa, Bugojna, Mrkonjić Grada, Livna, Tomislavgrada, Rame, Posušja te iz Hrvatske – u sklopu tradicionalne manifestacije Dani kosidbe na Kupresu. Među natjecateljima svaki put bude pobjednik prethodne godine, kao što je bio stasiti kosac s Kupresa Ivo Ivković-Ćibura. U njihovim rukama uvijek odjekuju reski zvuci oštrih, britkih kosa koje obaraju široke, debele, sočne otkose, a kosci u izvornoj živopisnoj pučkoj nošnji kraja iz kojih potječu privlače i mnoštvo namjernika, inozemnih turista. Mnogi od njih tek su u predahu pogledima obujmili prekrasan ambijent, osjetili miris trave tek pokošene livade, dakako i miris sijena i pečenja s ražnja, roštilja te nastavili putovanje uglavnom prema morskim plažama.

Inače, kupreške visoravni oduvijek su bile privlačne gotovo tijekom cijele godine, ne samo zbog prirodnih ljepota kakve se rijetko gdje mogu vidjeti i doživjeti, nego i bogate hrvatske tradicije, običaja do kojih drže Kuprešaci njegujući ih i prenoseći na svoje potomke. Riječ je o slikovitim predjelima BiH-e, prepoznatljivima i privlačnima zimi zahvaljujući snijegu, skijalištima i skijašima na Čajuši; ljeti nadmetanju kosaca na Kupreškom polju, predjelu Strljanice prve srpanjske nedjelje, dakako i natjecanju u narodnim sportskim igrama te održavanju međunarodnog kulturno-zabavnog festivala odnosno smotre folklora, etno-izložbi; također i zanimljivim izletima gostiju. Sve su to hvalevrijedni projekti dopune ponude seoskog turizma, ne samo u kupreškom kraju, poput onih u danima berbe ljetine i plodova u prirodi tijekom rane jeseni.

Samo nadmetanje kosaca na Strljanici svake godine okupi više tisuća posjetitelja, baš kao i ovogodišnje srpanjske nedjelje, među kojima i brojne turiste s dalmatinskih primorskih plaža. Svi na prostranim sjenokošama poput šarenog tepiha u čistoj prirodi uživaju gledajući pučki ritual. U toj nesvakidašnjoj prirodnoj slici iskonske ljepote na kupreškoj visoravni, raskošnom miljeu etno blaga fijuču zvuci kosa, isprepleće se i tradicijska šarolika narodna nošnja iz više zemalja poput BIH, Hrvatske, Bugarske, Poljske, Makedonije, Španjolske…
Riječ je o manifestaciji koja svaki put umnogome pridonese da u zaborav ne padne višestoljetna tradicija. Sve govori kako je ovogodišnja kupreška kosidba bila bogatija i zanimljivija za još jedan dodatni sadržaj, u usporedbi s prethodnima, dakako ako se izuzme ona iz 2006. kada je poznati fotograf Šime Strikoman iz Vodica tu manifestaciju ovjekovječio milenijskom fotografijom pod naslovom „Kosci na Kupresu“. Osim kosaca natjecatelja, i brojni posjetitelji, u sjećanju nose taj događaj koji Kuprešaci nazivaju povijesnim. Tvrde kako im je to sve i tada bilo i više nego očekivano te da je dodatno pridonijelo promicanju njihova mjesta, posebice lijepe, zanimljive pučke manifestacije – natjecanje kosaca na Strljanici u svijetu – i kao ponudu ruralnog turizma.

Tekst i foto: Nedjeljko Musulin