Apolitični

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda u Sinju

Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održao se u Sinju uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dana 15. lipnja 2016. primila je izaslanstvo organizacijskog odbora 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, Sinj. 2016. Prijem je održan s početkom u 15:20 u uredu Predsjednice Republike Hrvatske. U izaslanstvu kod Predsjednice na primanju su bili i predstavnici suorganizatora gradonačelnica grada Sinja, Kristina Križanac, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik UO zajedničkih poslova Damir Gabrić, predstavnica organizatora Nacionalnog sajma, direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, ispred stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete pršuta zamjenica predsjednika povjerenstva dr. sc. Mladenka Šarolić, te predstavnici tvrtke Mijukić Prom iz Runovića, proizvođača koji je osvojio šampionsku titulu na ovogodišnjem Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, Jure i Lana Lešina.

 

Značaj Sajma pršuta u Sinju

Izaslanstvo organizacijskog odbora 11. Nacionalnog sajma pršuta izrazilo je Predsjednici zahvalu za prihvaćanje pokroviteljstva nad 11. Nacionalnim sajmom pršuta, uručilo prigodne poklone, te su izvijestili Predsjednicu o značaju i doprinosu ove manifestacije, povećanju proizvodnje trajnih suhomesnatih proizvoda i održivom razvoju ruralnog područja Splitsko-dalmatinske županije i cijele Dalmacije. Razgovor se odvijao u smjeru mogućnosti i kapaciteta pršutara na području Splitsko-dalmatinske županije i cijele Dalmacije te o mogućnostima plasmana proizvoda na inozemna tržišta, o potporama koje mogu koristiti proizvođači te o njihovim potrebama i ključnim problemima. Pobjednik ovogodišnjeg Nacionalnog sajma, tvrtka Mijukić Prom, ima 31 zaposlenika, što čini veliku razliku naspram prve godine njihovog sudjelovanja na prvom Nacionalnom sajmu pršuta 2006. godine kada su također osvojili šampionsku titulu i imali su tri zaposlenika iz obitelji. Jednim dijelom napretku tvrtke doprinijela je i ta prva šampionska titula koja je donijela veliku reklamu i potražnju za proizvodima, no najvećim dijelom je to ipak zasluga mukotrpnog i ustrajnog rada cijele Mijukić obitelji i to u suradnji sa strukom i poštivanjem tradicije  te s ciljem održavanja visoke kvalitete i ujednačenosti proizvoda.

Na kraju sastanka svi zajedno su Predsjednici Republike Hrvatske još jednom izrazili zahvalnost na pokroviteljstvu te sudjelovanju njenog izaslanika na svečanom otvaranju 11. Nacionalnog sajma pršuta u Sinju, gospodina Mladena Pavića.

Izvor i foto: Ana Barać