Apolitični

Nacionalni filmski studio proizvodit će i sadržaje za gaming industriju

Do sredine 2022. Hrvatska bi trebala dobiti svoj prvi filmski studio, kako su nedavno najavili iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a riječ je o investiciji od pola milijarde kuna. Izgradnja studija trebala bi krenuti u prvoj polovici iduće godine, a detalje o studiju, izgradnji, investicijama i gospodarskim učincima predstavio je u intervjuu za Poslovni dnevnik ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Kada ste prepoznali potrebe za izgradnjom studijskom kompleksa u Hrvatskoj i što konkretno time dobivamo?

Prijeko potrebnim se studio pokazao kada je 2012. pokrenut Program poticaja, poznatiji pod nazivom Filming in Croatia, čime su stvoreni preduvjeti za privlačenje stranih produkcija u Hrvatsku. Ako želimo razvijati industriju, ostati konkurenti na međunarodnom tržištu te stvoriti bolje uvjete za hrvatsku produkciju, danas je moderan studio imperativ. Želimo omogućiti domaćim i stranim produkcijama da svoje projekte u potpunosti mogu odraditi u Hrvatskoj. Postoji velika potražnja za sadržajem, snimat će se puno i mi trebamo iskoristiti tu priliku. Trenutačno se projekti koji se snimaju na lokacijama u Hrvatskoj proizvode u studijima u Budimpešti, Pragu, Beogradu, Londonu… naš je cilj da Hrvatska može isporučiti gotovi proizvod.

Studijski kompleks će funkcionirati kao hub audiovizualne industrije, što uz proizvodnju filmskog, televizijskog i sadržaja za online platforme uključuje i gejming industriju. Za pokretanje studija moramo se pripremiti edukacijom mladih ljudi za rad na atraktivnim i dobro plaćenim poslovima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay