Apolitični

Na što trebate pripaziti pri kupnji boje za zidove?

 

Proljeće je, sve se budi, cvijeta, mijenja svoj teški zimski pokrov za onaj nešto lakši, svježiji i prozračniji, a poneseni okolinom, možda ste se i vi odlučili za neke promjene. Spominjući promjene, mnogi će se najčešće odlučiti za osvježavanje boje svojih zidova. Često se piše kako izabrati odgovarajuću nijansu boje koja ide uz vaš namještaj, no možda malo manje o čemu se treba voditi računa pri izboru kvalitete te boje.

Za početak, dobro je znati koje su glavne sastavnice boja – pigment (ono što daje boju), otapalo (omogućuje nanošenje pigmenta na površinu koju bojite) i vezivo (omogućuje vezivanje otapala s pigmentom, a usto mu daje određen sjaj). Kad je u pitanju kupnja boje, dobro je znati da one povoljnije cijene najčešće imaju više otapala u svom sastavu te ćete zbog toga morati nanijeti više slojeva na zid. Vodite računa i o postojanosti i izdržljivosti, a na to utječe vezivo pa ako želite da vaša boja duže zadrži odabranu nijansu, izaberite onu s visoko kvalitetnim vezivom. To naročito vrijedi ako se radi o zidovima koji su izloženi sunčevoj svjetlosti ili se nalaze u prostorijama koje se dosta koriste.

 

Ukoliko želite što više uštedjeti pri kupnji boja, a opet imati one koje će se duže održati na vašim zidovima, birajte svjetlije ili manje zasićene, dok tamne koristite na manjim površinama kako biste ih naglasili. Isto tako, one povoljnije za džep možete koristiti na površinama koje ne zahtijevaju održavanje, kao što su stropovi ili manje izložena mjesta, dok ćete onom kvalitetnijom obojiti izloženija mjesta. Sretno!

Više u: arhitektura

M. Konstantinović, mag. ing. arh.