Apolitični

Na pomolu najveći protest glazbene i kreativne industrije

Ovaj sektor zapošljava više od 15.000 ljudi (sagledavajući sve segmente – od produkcije, organizacije, zaštite i same realizacije), koji su prema inicijalnim planovima za 2020. godinu trebali realizirati više od 150 događanja, u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna, s akumuliranom potrošnjom većom od 200 milijuna kuna. 

Dovodi se u pitanje kako je moguće da su sva festivalska i koncertna događanja na otvorenom potpuno stigmatizirana, zabranjena i problematična, a nitko ne nudi niti jedno racionalno objašnjene da je potpuno sigurno boraviti u shopping centrima, restoranima, noćnim klubovima, javnom prijevozu i drugim zatvorenim objektima.

Zbog svega navedenog, iz Udruge organizatora i glazbenih menadžera napominju da im prijeti potpuno gašenje, ne samo zabave i koncerata, već i gašenje minimalno 15.000 radnih mjesta. Posljedica toga je i značajan pad svih drugih industrija koje oni pokreću.

– Ovo naše novo normalno postaje sve više nenormalno. Dok europske države donose hitne pakete mjera podrške industriji, većina naših kompanija nije uspjela dobiti ni odgovor na linije Hamag Bicra, a kamoli sredstva. Njemačka izdvaja 50 milijardi eura, Italija čak 130 milijuna eura, a Britanska vlada 1.57 milijardi funti. Kod nas se događa da svakodnevno lokalni stožeri šalju upute da se sve kulturne, sportske i koncertne manifestacije otkazuju neovisno o tome ima li zaraženih ili nema u njihovoj županiji. Kako je moguće da tisuće radnih mjesta ovisi o lokalnim ‘zabraniteljima’, koji nam ne dozvoljavaju da zaradimo plaću za svoje djelatnike, a i da uplatimo u državni proračun, iz kojeg će ti isti ‘zabranitelji’ dobiti plaću, radili ili ne radili svoj posao – rekao je Darko Tuček, organizator i privatni poduzetnik u kreativnoj i glazbenoj industriji.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay