Apolitični

Na Marjanu zabilježeno čak 800 biljnih vrsta, dok ih cijela Velika Britanija ima samo 1500

Kako biste pronašli blago na Marjanu, ne treba vam ljubomorno čuvan zemljovid nagrizen zubom vremena, pa ni lopata, ili kakav tajni prolaz i GPS. Dovoljno je obazrivo koračati njegovim stazama, proplancima i skrovitim zakutcima, upijajući biljni svijet čija raznolikost Splićane čini bogatijima nego što su mogli zamisliti.

Naime, “blago” koje je pronašla ekspedicija istraživača volontera koji su, vođeni Igorom Belamarićem, krajobraznim arhitektom “Parkova i nasada”, te Daliborom Vladovićem, kustosom Prirodoslovnog muzeja, pronašli u park-šumi na kraju grada otkriva nam čak 800 biljnih vrsta. To je točno dva puta više od očekivanog, govori nam Belamarić.

– Pobrojili smo 19 različitih vrsta. To je nešto ispod prosjeka za ovakve čestice. No, ovdje nalazimo i ovo divno žuto cvijeće. Meksička opuncija ovdje je došla prije nekih 100, 200 godina, i stvara nam problem jer je invazivna i krade prostor autohtonim vrstama. Proširila se duž cijele južne strane, tako da je treba ukloniti ne bi li se zaštitile naše izvorne vrste – navodi,

Skreće nam pažnju na prepoznatljive kaktuse i kaže kako je u botaničkom smislu ta vrsta otrovna za ovaj okoliš. Sličan odjek, naglašava, imaju i vrste kao što su pajasen, geto palme i agave americane, koje bi također trebalo ukloniti iz marjanskog okoliša.

Prema njegovim riječima, ovih 800 zabilježenih govori u prilog zavidnoj bioraznolikosti, pogotovo kad se u obzir uzme da cijela Velika Britanija ima 1500 vrsta. Posla je, kaže, pred njima još puno, a nada se da će im se u idućoj školskoj godini u monitoringu pridružiti i neki od splitskih učenika, koji su zbog pandemije u prvoj fazi projekta bili spriječeni sudjelovati.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay