Apolitični

Na korak do stvarnosti? Bežični punjač električnih vozila ugrađen u samu cestu

Bežično punjenje izravno na cesti za električna vozila novi je koncept kojeg je osmislio bivši NASA-in znanstvenik Khurram Afridi. On i njegov tim sa Sveučilišta Cornell uskoro će krenuti u razvoj tog koncepta koji bi značajno trebao poboljšati iskustvo vožnje električnih vozila.

Da bi takvo punjenje funkcioniralo, nije potreban kontakt vozila s tlom, za razliku od bežičnih punjača mobitela koji koriste magnete. Umjesto toga, u samom tlu bi se nalazili metali koji bi reagirali i kreirali oscilirajuće energetsko polje za stvaranje struje visoke frekvencije koja rezultira električnim napojem koji se prenosi izravno do baterije električnog vozila.

Ta tehnologija zove se ispravljač aktivne promjenjive reaktancije, a sastoji se od komada reaktivnog metala na donjoj strani vozila te drugom takvom metalu koji je instaliran u samu cestu i koji su oba spojeni na izvore električne energije.

Afridijeva vizija jest pružiti vozačima mogućnost da sami odluče žele li na putu stati i odmoriti se, ili pomoću “beskonačnog punjenja” doći što brže do svog cilja.

Afridijev tim želi tu tehnologiju integrirati uz sam rub ceste.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay