Apolitični

Na izložbi u HPM-u predstavljen herbarij cijenjenoga mađarskog botaničara Árpáda Degena

Cijenjeni mađarski botaničar Árpád Degen hrvatskoj je javnosti poznat po otkriću našega najpoznatijeg endema – velebitske degenije, a na izložbi ‘Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave’, otvorenoj u utorak navečer u HPM- u, predstavaljen je njegov herbarij specifičan po tomu što sadrži samo trave.

Na izložbi u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju (HPM) u autorskoj koncepciji Suzane Buzjak i Zorane Sedlar predstavljen je Degenov herbarij koji čini devet uvezanih svezaka, od kojih HPM posjeduje četiri. Posebnost herbarija ‘Gramina Hungarica’ je u njegovoj specijaliziranosti, odnosno u tomu što sadrži biljke koje pripadaju isključivo travama (porodica Gramineae = Poaceae). Glavni dio izložbe su četiri sveska samoga herbarija ‘Gramina Hungarica’, od kojih su dva restaurirana.

Degenova zbirka nastala je kao temelj za ispitivanje i poboljšanje kvalitete livada i pašnjaka, a na njoj je radilo gotovo 40 suradnika koji su sakupili više od 350 različitih trava na području tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Bessi from Pixabay