Apolitični

Na Floridi rasprodaju, u Dalmaciji se nitko ne sekira zbog rastućeg mora: kuća ispod Magistrale trostruko je skuplja od one par desetaka metara poviše

Obale Floride od jadranskih obala daleko su po kilometraži, nisu ni jednako konfigurirane, jedne okružuju malo, “lokalno” more, dok su druge izložene utjecaju golemog Atlantskog oceana, ali ih nešto ipak veže – projekcije o rastu razine (svih svjetskih) mora i oceana.

Doista, dolazi li polako na red pitanje vrijednosti kuća i zemljišta uz more na tržištu nekretnina?

Najkraće rečeno: da, polako dolazi. Ali (još) ne kod nas.

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) ažurirao je 2014. projekcije o budućim zbivanjima, tako nepovoljne da su skrenule medijsku pozornost na tu temu, nakon čega je na Floridi počela rasti internetska potraga za pojmom “rast razine mora”.

Cijene se, međutim, nisu mijenjale, ostale su iste i na izloženijim i u zaštićenijim zonama. S njima – cijenama – promjena se dogodila tek 2018. godine, kad se osjetilo da na dijelovima obale izloženijima moru počinju padati. Danas, u 2020. godini, razlika u cijeni iznosi od pet do deset posto.

Znanstvenici različitih disciplina pitanjem utjecaja rasta razine mora i dalje se sve intenzivnije bave; u travnju je, recimo, u cijenjenom znanstvenom časopisu “Regional Enviromental Change” objavljen vrlo zanimljiv članak pod nazivom “Djelotvornost zona odmaka u prilagođavanju rastu razine mora u Hrvatskoj”, koji daje skicu odgovora na pitanje – hoće li klimatska budućnost od nas tražiti da, koliko god se to danas činilo nevjerojatnim ili pretjeranim, jadransku obalu prepustimo rastućim morskim vodama i da se povučemo dublje na kopno, kakve mogućnosti imamo i koliko bi to moglo koštati?

Ništa od svega toga, međutim, u Hrvatskoj (još uvijek) nema nikakvog utjecaja na kupce nekretnina u “prvom redu do mora”, što nam potvrđuje više sugovornika, ljudi koji se bave trgovinom nekretninama ili gradnjom.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije “Biliškov”, kaže da je upravo prvi red do mora iznimno tražen i vrlo skup.

Svakako, prema njezinim iskustvima, među kupcima nema straha od utjecaja rasta razine mora na nekretnine koje žele kupiti.

– Najcjenjenije i najskuplje pozicije na dubrovačkom području upravo su uz obalu, pa, recimo, u slučaju dviju kuća koje dijeli samo Magistrala – kuća ispod Magistrale, uz more, može imati i trostruko veću cijenu nego ona samo nekoliko desetaka metara dalje, ali poviše ceste: jedna je milijun, druga tri milijuna eura. A tako je svugdje na Jadranu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay