Apolitični

Na dark webu se (ne) prodaju negativni testovi, cjepiva i COVID putovnice, ali vam uzmu podatke…

Stručnjaci kažu da je primijećen nagli porast oglasa vezanih za cjepiva protiv COVID-19 na dark netu, odnosno mreži tajnih i često ilegalnih stranica, a BBC piše kako trenutno nije moguće uopće potvrditi je li riječ o pravim ili lažnim cjepivima.

Istražitelji iz kompanije za kibernetičku sigurnost Check Point, međutim, upozoravaju na najbitniju stvar kad je riječ o dark webu i oglasima koji se tamo nalaze.

Važno je da ljudi razumiju da je pokušaj nabavke cjepiva ili negativnog testa na COVID-19 neslužbenim putem ekstremno riskantan, jer hakere više zanima vaš novac, informacije i vaš identitet koje kasnije mogu iskoristiti protiv vas, upozorava Oded Vanunu, voditelj odjela za istraživanje ranjivosti proizvoda u Check Pointu.

Vanunu je za BBC rekao da su za provjeru kupili Sinopharmovo cjepivo putem dark weba, no da još uvijek čekaju njegovu isporuku, što znači da trenutno nije uopće moguće zaključiti da li prodavači s dark weba imaju pristup originalnim cjepivima.

Dodao je i da vjeruje kako je riječ zapravo o prevarantima, a uputio je i apel svim svjetskim državama da uvedu sustav QR koda u dokumentaciju cjepiva, kako bi krivotvorenje istih bilo znatno teže.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay