Apolitični

Na ceste Dubaija dolaze Cruiseovi autonomni taksiji

Nakon San Francisca, Cruise će svoj robotaksi servis proširiti i na Dubai na čijim bi cestama do 2030. moglo voziti oko 4 tisuće autonomnih vozila.

Dubai je poznat po brojnim naprednim i futurističkim projektima – od palminih otoka do Burj Khalife, a jedan od takvih projekata budućnosti odnosi se i na radikalne promjene u transportu. Još prošle godine u travnju Cruise, GM-ova autonomna kompanija, sklopila je partnerstvo s tijelom nadležnim za upravljanje prometom u Dubaiju oko pokretanja robotaksi servisa, čime je na ceste tog grada najavljen dolazak potpuno autonomnih taksija.

U Dubaiju žele da do 2030. četvrtina svih vožnji u tom gradu bude putem autonomnih vozila, a prvi korak u tom smjeru započeo je krajem prošlog tjedna. Cestama tog grada počela su voziti dva Cruiseova Chevy Bolta koji će mapirati dio grada uz plažu nazvan Jumeirah, nakon čega će se od tih podataka napraviti virtualne karte koje će se moći koristiti u simulacijama i tako pripremiti automobile, odnosno računala za vožnju u stvarnim uvjetima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay