Apolitični

Na aukciji se prodaju gitare Beatlesa i Stonesa, tko će pobijediti?

Paul McCartney i Keith Richards pristali su na “rivalsku” dražbu

Psi ili mačke, PC ili Mac, Betalesi ili Stonesi? Neke od tih dualnosti više su od pukog rivalstva: radi se o podjelama koje imaju identitetsko značenje za fanove jednoga ili drugoga, a gotovo je nemoguće pronaći osbu kojoj je podjednako stalo do jednih i drugih. Toga su dobro svjesni umjetnici koji su često na antagonizmima dodatno gradili vlastitu legendu, a korak dalje otišli su Keith Richarcs i Paul McCartney. Glazbenici koji se više nikome ne moraju dokazivati, naime, pristali su sudjelovati u “rivalskoj” dražbi koja će se krajem mjeseca održati na Beverly Hillsu.

Aukcijska kuća Julien’s Auctions na ovoj je neobičnoj dražbi odlučila paralelno ponuditi originalne gitare Beatlesa i Stonesa, uključujući svježe potpisana glazbala dvojice rock legendi. McCartney je u utrku ušao velo ozbiljno, ponudivši potpisanu violinsku bas-gitaru marke Höfner. Riječ je o modelu koji je svirao na legendarnom završnom koncertu koji su Beatlesi održali na krovu zgrade Apple Corps u Londonu 1969., što je nedavno prikazano i u dokumentarnom filmu Petera Jacksona “The Beatles: Get Back”. S druge strane. Keith Richards ponudio je svoj crni Gibson ES-335, popraćen videosnimkom na kojoj se potpisuje na tijelo gitare. Ta snimka pretvorena je u NFT.

Dražba gitara glazbenih legendi održat će se 30. siječnja u Los Angelesu, a moći će se sudjelovati i putem interneta. Sav prikupljeni novac ići će u dobrotvorne svrhe, organizaciji MusiCares koja nudi zdravstvenu skrb glazbenicima koji si to ne mogu priuštiti.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Julien’s Auctions