Apolitični

Muzeju drvene brodogradnje iz Betine nagrada Europa Nostra

Muzej drvene brodogradnje iz Betine na otoku Murteru dobio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu European Heritage Award / Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija, a Muzej iz Betine jedan je od 25 laureata iz 16 zemalja i jedini hrvatski muzej koji se našao na popisu ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade.

U objašnjenju odluke žiri neovisnih stručnjaka navodi kako je “izvanredan Muzej betinske drvene brodogradnje prepoznat po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti”.

Projekt, dodaje se, ojačava središnje poimanje mora kao vitalne komponente europske baštine i jača veze s njome te naglašava središnju važnost svih aspekata pomorske kulture u svakodnevnom životu u regiji.

Žiri je pohvalio i održivost projekta te suradnju lokalnih dionika u projektu, istaknuvši da je “inicijativa za pokretanje projekta došla iz same zajednice, a poslije su je razvili stručnjaci kako bi se sačuvala i prenosila pomorska kulturna tradicija”.

Cijeli članak možete pročitati na: magazin.hrt.hr

Foto: Pixabay