Apolitični

Muzeji grada Karlovca prvi su u Hrvatskoj s titulom “pametni”

Sustav je za postavljen u galeriji i Muzeju, a u budućnosti će ga dobiti i Muzej Domovinskog rata na Turnju te Stari grad Dubovac. U Karlovcu vjeruju da će njihovi muzeji biti primjer za nacionalnu strategiju zaštite muzejske građe

Više se neće moći dogoditi da se posjetitelj približi izlošku ili sjedne na restaurirani kauč star više od stoljeća, a da netko od djelatnika Muzeja grada Karlovca to odmah ne uoči. I to ne zato što kustosi ili vodiči stalno obilaze postav već stoga što Muzeji imaju ugrađeno najmodernije tehnološko rješenje uz koje se brinu o zaštiti muzejske građe. Riječ je o takozvanom sustavu ‘Pametni muzej’ – projektu Grada Karlovca, Muzeja grada Karlovca, tvrtki Odašiljači i veze d.o.o., Končar – Elektronika i informatika d.o.o. i Končar – Digital d.o.o., koji trenutačno u Hrvatskoj posjeduju samo Muzeji grada Karlovca, i to na dvije lokacije: u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ‘Vjekoslav Karas’.

Prvi u Hrvatskoj karlovački će muzealci informacije o podatke o pokretima te temperaturi i vlazi u izložbenim vitrinama, ali i svim muzejskim prostorijama dobivati putem inovativnog informatičkog sustava u realnom vremenu. To je novo tehnološko rješenje posvećeno optimiziranju procesa potrebnih za zaštitu muzejske građe, a utemeljeno je na jedinstvenoj platformi IoT (Internet of Things).

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay