Apolitični

Muzej uja u Škripu – slika života

Brač posjeduje nekoliko muzeja i svi su na svoj način zanimljivi, no kako je otok prepoznatljiv po maslinama i ulju posebna je draž posjetiti muzej u kojem je upravo prikazana povijest maslinarstva. U Muzeju uja povijest maslinarstva duga stoljećima obuhvaćena je u jednom lijepom uređenom prostoru u kojem je predstavljen cijeli tradicionalni proces nastanka i prerade maslinovog ulja.

Radišni su otočki ljudi i najbolje poznaju koliko je rad kojim se dobiva vrhunsko ulje, temeljit, težak i mukotrpan, a kako biste mogli doživjeti o čemu se točno radi, muzej nudi tradicionalne alate s kojima se dobiva ulje i koji su korišteni za transport, skladištenje i proizvodnju ovog traženog otočkog artikla.
Na otoku su svi čuli za presu sa starim športama, potom toć s orlom, peći za grijanje vode i druge alate koji su dio povijesti i sadašnjosti načina življenja na otoku.
Kako bi muzej bio obogaćen dodatnim sadržajem, naš kipar Đani Martinić napravio je skulpture koje prikazuju tradicijski način proizvodnje ulja, a sjajne i vrlo umjetnički kvalitetne slike radnika u uljari, koje su upotpunile ozračje muzeja, potpisuje akademska slikarica Hana Marta Jurčević Bulić.

Podsjetimo ukratko kako je uljara nastala 1864. godine u obitelji Josipa Krstulovića te je uspješno radila do 1963. g., kada prestaje s radom zbog pojave novih tehnologija u prerađivačkom procesu. No, iz velike ljubavi prema otoku, tradiciji i kulturi življenja, 2013. g. Kruno Cukrov, unuk Kruna Krstulovića, obiteljski renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja, koji i danas sjaji kao povijesno-kulturna znamenitost otoka Brača.
A kako je Brač zbog svoje ljepote svima blizu, posjetite ga i u vašoj turističkoj karti posjeta nadodajte Muzej uja u Škripu.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag. nov.