Apolitični

Muzej sinjske alke privlači poviješću

Alkarski dvori s Muzejom Sinjske alke smješteni su u jednom od rijetko čuvanih mletačkih kvartira (vojarna za smještaj konjice) sačuvanih u Dalmaciji.
Oblikovanjem Alkarskih dvora u starom baroknom Kvartiru konačno su se stekli uvjeti da viteška igra Sinjska alka dobije svoj reprezentativni muzejski okvir koji će 365 dana u godini biti potpuno otvoren javnosti, namjernicima, turistima, ekskurzijama i prije svega, samim Sinjanima. Muzej je svečano otvoren 8. kolovoza 2015. godine u sam osvit proslave velike obljetnice. Tako je ozračju 3 stoljeća slavlja postojanja Viteško alkarsko društvo i Muzejski fundus starih alkarskih odora i opreme našao mjesto pod primjerenim krovom i u sugestivno uređenom ambijentu, koji je prema mišljenju svih koji su ga do sada posjetili, kao muzejsko-povijesni prostor, jedan od najljepših i najzanimljivijih u ovom dijelu Europe, pa i svijeta.


Muzej Sinjske alke svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, prezentacijske i tehnološke, što uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike koje donosi u suvremenoj digitalnoj formi. Posebnu atrakciju postava predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a prikazana je i rekonstrukcija bitke pod Sinjem iz 1715. gdje posjetitelji u multimedijalnom okruženju mogu doživjeti tu slavnu bitku. A kakva su prva iskustva nakon nekoliko mjeseci od svečanog otvaranja ovog velebnog muzejskog zdanja u srcu Sinja, govori nam u razgovoru voditelj muzeja Boris Filipović Grčić, kojeg smo ugostili u našem studiju.


Više u kategoriji: Kulturna baština
Video: Teo Peričić
D. Šabić, mag. nov.