Apolitični

Muzej Cetinske krajine – prvi dio

U zbirkama Muzeja Cetinske krajine oko 40.000 arheoloških jedinica ‘Likovni prikazi sinjskoga grada od 17. do 19. stoljeća’ naziv je zanimljive izložbe koja otvorena od 31. srpnja do 30. studenoga ove godine, u sklopu alkarskih svečanosti ‘Alka i Gospa Sinjska 2014’. Tako će zainteresiranima posjetiteljima biti dostupna puna tri mjeseca (od ponedjeljka do petka: od 8 do 16 i subotom od 8 do 13 sati), koji će na jednom mjestu moći bar donekle upoznati milje hrvatske kulture poput Topografske karte širega sinjskog područja s tvrđavom (Francesco Barbieri, 1686. Biblioteka Marciana u Veneciji), Tlocrta sinjske tvrđave (Francesco Barbieri, 1686. Bibilioteka Maeciana u Veneciji), Tlocrta sinjske tvrđave s okolicom (Faustino Brscuglia, 1745. Biblioteka Marciana u Veneciji).

Izložbom su predstavljene digitalne preslike likovnih prikaza sinjskog Grada u velikom formatu. Riječ je o izboru grafičkih prikaza tvrđave koji se čuvaju u različitim institucijama u zemlji i inozemstvu. No, organizator izložbe je sinjski Muzej cetinske krajine uz financijsku potporu Grada Sinja, koji je za tu prigodu izdao i prikladan, pregledan depilijan (prospekt) u riječi i slici. Podsjetimo kako je redovita aktivnost sinjskog Muzeja Cetinske krajina, usmjerena na zaštitna arheološka istraživanja, izložbenu djelatnost, računalnu obradu muzejske građe i dokumentacije, te na ostvarenje muzejsko-edukacijskog projekta. Osim višegodišnje sanacije sinjske Tvrđave, stručnjaci su te ustanove svoje aktivnosti usmjerili i na sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Čitluk – Colonia Claudia Aequum pokraj Grada Sinja. Do sada su, ističu u Muzeju Cetinske krajine, izvršene sve pripreme za početak konkretnih aktivnosti na terenu, a u tu svrhu dosad su obavljena i višestruka rekognosciranja te aerosnimanje lokaliteta.

To nam je potvrdila ravnateljica Muzeja cetinske krajine, arheologinja Anita Librenjak koja je ujedno voditeljica radova, ističući kako je financijska sredstva za obavljanje tih radova bilo osiguralo odigralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te tako odigralo iznimno značajnu ulogu u ostvarenju navedenog višenamjenskog projekta. Dodala je kako je aerosnimanje lokaliteta izvela zagrebačka tvrtka «Geofoto», a nadzor, prema rješenju Ministarstva kulture, splitski Konzervatorski odjel, viša stručna savjetnica Dubravka Čerina.

Naime, radi se o lokaciji površine od oko 163.700 metara četvornih gdje je nekoć bio posjed sinjskih fratara. «Ovdje su arheološka istraživanja počela još u 19. stoljeću, točnije l860. godine. Zahvaljujući baš inicijativi franjevaca iz Sinja, u Čitluku je u razdoblju od 1860. do 1939. godine istražen Forum s kapitolijem, kula s fortifikacijskog sklopa istočnih gradskih vrata te dio termi na zapadnoj strani. Taj se lokalitet poslije Drugog svjetskog rata istraživao u nekoliko navrata. Otkriveni su važni dijelovi kulturnih građevina, a obavljena su i završna arheološka istraživanja na prostoru istočnog dijela Aequuma. Osobito su vrijedni ulomci Heraklova kipa i kipa Dijana Lucifera, koji se čuvaju u Arheološkoj zbirci Franjevačkog muzeja u Gradu Sinju te svjedoče o kvaliteti života u toj rimskoj koloniji u zaleđu tadašnje rimske metropole Salone», ističe Ana Librenjak. Kaže da je taj lokalitet najvećim dijelom ostao neistražen, iako su na njemu arheološka istraživanja počela još prije nepunih 80 godina. Stoga će, zaključuje, pod ingerencijom Muzeja Cetinske krajine biti provedena također sustavna arheološka istraživanja kojima će se pokušati riješiti problemi u vezi urbanističke koncepcije grada i pripadajućeg agera.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Foto i piše: Nedjeljko Musulin