Apolitični

Muzej cetinske krajine – drugi dio

Inače, bogat je i raznovrstan kulturni milje Muzeja cetinske krajine, u čijem je skučenom prostoru aktivno nekoliko zbirki – arheološka, kulturno povijesna, etnografska, prirodoslovna, numizmatička, umjetnička, pa zbirka starih razglednica i zbirka plakata. Također je zanimljiva i muzejska fototeka, hemeroteka, planoteka i fond dokumentacijskih crteža, knjižnica, stručni arhiv… Najkompleksnija je arheološka zbirka s oko 36.000 jedinica građe iz prapovijesnog, antičkog, srednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja – sve s područja Grada Sinja i Cetinskog kraja.
Stručnjaci ocjenjuju kako su prilično zahtjevna arheološka istraživanja i sanacija sinjske Tvrđave, koja od 2004. godine sustavno provodi Muzej Cetinske krajine u alkarskom gradu, odvijaju se u predviđenom roku. Od tada su se redovito odvijala unatoč teškoćama uslijed teške gospodarske krize tijekom posljednjih godina.
Naš su prioritet arheološka istraživanja i sanacija Tvrđave, koja će trajati do 2015. godine. Do tada će se provesti kompletna zaštita vanjskih bedema, dok će arheološki zahvati unutar zidina staroga sinjskog Starog grada sigurno trajati dulje od predviđenog roka. Inače, cijela Tvrđava je registrirana kao materijalno kulturno dobro. Mnoštvo arheoloških predmeta, koje smo dosad istražili, datira iz 17. stoljeća. Nismo imali nekih velikih iznenađenja. Ondje je uglavnom riječ o nasipima nastalima vjerojatno u 19. stoljeću, objašnjava nam arheologinja Librenjak.
Dodaje da arheolozi i konzervatori imaju pune ruke posla ne samo na sinjskoj Tvrđavi budući da je to tek jedan od više projekata koje je Muzej Cetinske krajine pokrenuo te uspješno provodi. Librenjak je podsjetila i na početak zahvata na Tvrđavi 2004. godine kada je taj lokalitet bio pod šumom i korovom bez prilaznih staza i putova. Inače, arheološki i konzervatorski zahvati se uspješno odvijaju na sinjskom Starom gradu i gotovo je taj mega projekt realiziran, kako je prvotno predviđeno.

Naime, na ovom arheološkom lokalitetu su otkriveni arhitektonski ostaci iz 17. i 18. stoljeća. U dosadašnjim kampanjama smo našli nešto venecijanskoga novca i jednu ovalnu brončanu pločicu s likom i natpisom pape Pija V. Iz 16. stoljeća, detalje keramike, željezne kugle, lule… Riječ je o objektu koji je imao iznimno značajno obrambenu namjenu, a to se može zaključiti na temelju likovnih prikaza na kojima je naznačeno i spremište streljiva. Tu je bilo nekoliko faza gradnje, rušenja, obnove i dogradnje, te ponovne gradnje objekta što se posebice odnosi na obrambene položaje Tvrđave. Građevine se nalaze uz sam bedem i pružaju se prema sjevernoj strani objekta. Jedan topnički bastion, otkopan 2006., zatim i stručno konzerviran, tek je donekle definiran. Na tom je objektu, naime, preventivno obavljena sanacija ‘opšivanjem’ njegovih kamenih struktura kako ne bi došlo do urušavanja. No, u konačnoj prezentaciji sve će izgledati posve drukčije“, upoznaje nas optimistična Anita Librenjak.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Foto i piše: Nedjeljko Musulin