Apolitični

Muskov Neuralink u problemima: ‘invazivni i smrtonosni’ pokusi na mozgovima majmuna

Neuralink, tvrtka koju je osnovao američki milijarder Elon Musk i koja se bavi eksperimentiranjem s moždanim implantatima u obliku čipa koji služi kao sučelje između mozga i računala, suočava se s pravnim postupkom od strane grupe za prava životinja.

Američki Odbor liječnika za odgovornu medicinu iz Washingtona tvrdi da je Neuralink proveo ‘invazivne i smrtonosne’ pokuse na mozgovima majmuna.

Neuralink nastoji proizvesti moždani implantat koji bi mogao liječiti ili zaustaviti neurodegenerativne bolesti. Prošle godine pokazali su snimku majmuna koji svojim umom igra videoigre.

Sveučilište Davis je možda predalo svoje javno financirane objekte milijarderu, ali to ne znači da mogu izbjeći zahtjeve o transparentnosti i prekršiti savezne zakone o dobrobiti životinja, ističe Jeremy Beckham, koordinator za istraživanja u Odboru liječnika u priopćenju za javnost.

Dokumenti otkrivaju da je majmunima unakažen mozak u lošim eksperimentima i da su ostavljeni da pate i umru. Nije misterij zašto Elon Musk i sveučilište žele zadržati fotografije i videozapise ovog užasnog zlostavljanja skrivenima od javnosti, dodao je.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay