Apolitični

Muškarci sretan vam Vaš dan!

Danas obilježavamo Međunarodni dan muškaraca (19. 11.), koji je puno manje popularan od Dana žena, a započeo se prigodno spominjati i u svijetu slaviti od 1999. godine, ponajprije na Trinidadu i Tobagu, da bi ovaj dan s popratnim zbivanjima stekao potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima. Zabilježeno je kako je jedna od UNESCO-ovih direktorica za područje Žena i kulture mira, I. Breines istaknula da je ovaj dan izvrsna ideja koja će pridonijeti rodnoj ravnoteži. U tom kontekstu ova svjetska kulturna organizacija apsolutno daje podršku Međunarodnom danu muškaraca i organizacijama u svijetu koji pripremaju obljetnički program. No ipak treba istaknuti da je za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan dr. Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.
– Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima…? – objasnio je dr. Teelucksingh.
Zapravo, postoje i ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca koji uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu. Dodajmo za kraj kako se Međunarodni dan muškaraca slavi ovog četvrtka u preko 50 država uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Države, Singapur, Maltu, Ujedinjenu Kraljevinu, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Grenadu i Italiju, a globalna potpora za proslavu je široka. S prigodnim programom i Hrvatska se uključuje obilježiti današnji dan muškaraca. Muškarci, sretan vam Vaš dan!
Više u kategoriji: Obrazovanje; Život
Izvor: wikipedia.org
D. Šabić, mag. nov.