Apolitični

Murvica, malena i lijepa kao murva

Murvica je tipično malo dalmatinsko selo, smješteno u neposrednoj blizini Zadra na magistralnom pravcu Zadar-Zagreb.

U srednjem vijeku pripadalo je zadarskim plemićima i građanima. Neko vrijeme selo je nosilo ime po srednjovjekovnoj župnoj crkvi sv. Sofije. Pod imenom Murvica spominje se u dokumentima iz 1439. i 1440. godine; tako kaže povijest ovog mjesta okarakteriziranog dalmatinskim vrijednostima. Smatra se da vjerojatno naziv potječe od drveta murve, koja se spominje u mnogim djelima Stare Grčke i Rima. Tako je Vergilije je za murvu jednom prilikom napisao da je „najpametnija“ biljka jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme, a kad počne pupati, propupa u jednoj noći. Kao takva, biljka je posvećena božici Minervi zbog ljepote i vrijednosti svog ploda. Njezine nutritivne i terapeutske vrijednosti, kao i zanimljiv okus, ostavljaju nas u vjerovanju da će se murva ipak popularizirati među generacijama koje dolaze.

Središnji sakralni objekt ovoga mjesta župna je crkva bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, sagrađena 1898. godine. Nadbiskup Vinko Pulišić posvetio ju je 13. studenog 1912. godine. Crkva je obnovljena i produžena 1998. g., kada postaje i spomenik kulture. U obnovljenoj crkvi sada se nalazi kameni oltar, a posvetio ga je nadbiskup Ivan Prenđa, dok je na crkvi zvonik-preslica s dva zvona koji joj daje posebnu privlačnost.
Stara župna crkva pohođenja BDM nalazi se na groblju. Nije poznato kada je sagrađena, ali zna se da je tri puta mijenjala svog naslovnika:godine 1754. posvećena je Gospi od Sniga,

koncem 18. st., prije proširenja, Gospi od Ružarija, a od 19. st. do danas Gospi od Pohođenja.

Murvica ima svoga sveca zaštitnika, svetog Paškvala koji se slavi 17. svibnja prilikom čega se okupljaju svi stanovnici ovog malog dalmatinskog sela. Hrvatski književni PavaoDespot jednom je napisao:
„Čuj, to su zvona Svetog Paškvala;
Murvičani kliču: – Bože, hvala!“

Izvor i foto: murvica.org

D. Šabić