Apolitični

Murterani se diče svojim KUD-om „Zora”

Šibenski kraj bogat je i pravi izvor kulturnih društava, no među njima samo je jedno najstarije iz daleke 1966. g., Kulturno-umjetničko društvo „Zora”. Kao folklorna skupina djeluje već od kraja 18. stoljeća i prenosi s generacije na generaciju narodno stvarateljstvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera. Kao i druga kulturna društva, brižno njeguju kulturno – umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice, rugalice itd. kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara. Betinsko kolo pleše se od davnina i još uvijek nosi utjecaj dinarskih folklornih elemenata; nijemo kolo s dvoglasnim pjevanjem i posebnim završecima koje su im donijeli prebjezi s kopna i zaleđa krajem 16. st. Povijest društva kazuje da je za razvoj folklorne baštine posebno zaslužna i obitelj Filipi – brodograditelji koji su stigli iz Korčule polovicom 18. st., i sa sobom donijeli svoje običaje i plesove.

Jedan od njih je i „kanata” koja je bila izuzetno važna za brodograditelje i stanovnike Betine, jer se kanatom proslavljalo porinuće broda i završetak velikog posla za betinske kalafate. Dobivši naslijeđe od svojih predaka kulturno-umjetničko društvo „Zora” danas njeguje svoju baštinu,oplemenjuje je i promovira nastupajući na smotrama folklora, manifestacijama i prigodnim svečanostima.
„Zora” okuplja 40-ak članova svih uzrasta, ponosni su čuvari starog betinskog kola, balambrina ili kola na križ, najstarijih plesova otoka Murtera, te kola od kanate. Diče se odličnim nastupima u Zagrebu, Vinkovcima, đakovu i Metkoviću, a već punih dvadeset godina na Murteru uspješno organiziraju Smotru folklora koja je postala tradicionalna.
Više u kategoriji: kulturna baština
Foto: tz-betina.hr
D. Šabić, mag. nov.