Apolitični

Filip Stupalo: Muć napaja vodom i ljepotom

Muć je dalmatinska općina smještena u kontinentalnom dijelu južnog hrvatskog primorja. Nalazi se u Dalmatinskoj zagori, utkan u podnožju brda Moseća i nedaleko od planine Svilaje.

Ovo je pitomo i izvorišno područje zdrave i čiste vode koju piju u velikom dijelu splitskog kraja, s ponosom nam ističe prvi čovjek ove četvrte općine u županiji Filip Stupalo s kojim smo razgovarali u njegovom općinskom uredu. Prilikom posjeta Muću uvjerili smo se u ovu ljepotu ovog dalmatinskog krša popevši se kamerom na nekoliko visinskih kvota od kojih se pruža sjajan i zanimljiv pogled na poslovnu zonu, Mućko polje, šumski masiv i druga područja.

Muć

Inače u sastavu općine je 17 naselja. To su: Bračević, Crivac, Donje Ogorje, Donje Postinje, Donji Muć, Gizdavac, Gornje Ogorje, Gornje Postinje, Gornji Muć, Mala Milešina, Neorić, Pribude, Radunić, Ramljane, Sutina, Velika Milešina i Zelovo. Mnogi koji su posjetili tijekom godine više puta ovaj kraj samo dvadesetak minuta od Splita, uvidjeli su kako je klima oštra, s dosta snježnim zimama, temperaturama koje ponekad znaju ići i ispod -10 °C, a ljeta su izrazito vruća s visokim temperaturama i iznad 38 °C. Značajke područja koje se nalazi u samome srcu Dalmatinske zagore karakteristične su po kamenjaru s malo plodnoga tla, a razlikuju se od ostataka Dalmatinske zagore što na svome području imaju Mućko polje koje se proteže od sela Neorić do Donjega Postinja, opisuje nam gospodin Stupalo.

Fili Stupalo: Muć napaja vodom i ljepotom

 


U video prilogu našeg Apolitičnog iz Muća možete saznati i neke druge zanimljivosti vezane uz povijesni značaj, razvojne planove i ljepote ovog kraja.