Apolitični

« Mrtve ribe » Kristijana Milića – prvi film na Splitskom filmskom festivalu i splitska premijera

« Mrtve ribe » Kristijana Milića – prvi film na Splitskom filmskom festivalu i splitska premijera

Prvi film koji će biti prikazan na Splitskom filmskom festivalu/Međunarodnom festivalu novog filma je « Mrtve ribe » Kristijana Milića. Na rasporedu je u subotu, 9. rujna u 18 sati i 45 minuta u kinu Karaman, a bit će to splitska premijera najnovijeg filma poznatog hrvatskog redatelja, koji je snimljen u samo 24 dana. Mrtve ribe sniman je po romanu Josipa Mlakića. Film je mozaične strukture i govori o postratnom provincijskom gradiću. Prati sudbine dvadesetak likova tijekom nekoliko jesenjih dana. Veći dio događa se unutar jednog dana, kada grad nadlijeću ždralovi, u vrijeme sahrane Profesora, lika koji se dan ranije ubio na bizaran način.

Nakon premijere Mrtvih riba, u 21.30, također u kinu Karaman, bit će upriličeno svečano otvaranje Splitskog filmskog festivala, a prikazat će se film « Oslobađajuće i ugodno » redatelja Jun Genga iz Hong Konga. Oslobađajuće i ugodno je farsa u kojoj je kriminal postao standard ponašanja.

Festival počinje večeras, 8. rujna u 20.00 sati u Multimedijalnom kulturnom centru otvaranjem izložbe AR/VR SCULPTURE newyorkškog umjetnika i gosta STFF-a G.H. Hovagimyana. Djelo/instalacija se referira na pravac koji se u povijesti umjetnosti naziva precizionizam, a uzima kao osnovni motiv američke industrijske pejzaže bez društvenih ili političkih konotacija. Hovagimyan koristi 3D digitalne oblike predstavljene u okviru virtualnog prostora kreiranog uz pomoć tehnologije za proširenu stvarnost.

Splitski filmski festival traje do 16. rujna ove godine, a u osam dana bit će prikazan velik broj filmova koji prelaze komercijalna ograničenja.

Opširnije o programu Splitskog filmskog festivala na linku: http://www.splitfilmfestival.hr/?lang=hr