Apolitični

Mračna retrospektiva Tima Burtona za alternativnije adventsko vrijeme

Kao najpoznatiji Disneyev crtač, koji formalno nikada nije ni radio za slavnu animacijsku kuću, Tim Burton kroz cijelu karijeru prolazi s minimalno promjenjivim redateljskim, vizualno izuzetno atraktivnim prosedeom. Isto je i u slučaju njegova najnovijeg uratka, serije “Wednesday” koja je na Netflixu oborila rekord s najviše odgledanih sati u jednom tjednu.

Možda je baš to dalo ideju organizacijskom timu zagrebačkog kina Tuškanac koji je odlučio tjedan posvetiti baš Burtonovim filmovima pa svi ljubitelji do 22. prosinca mogu pogledati njegovih 16 najznačajnijih ostvarenja. Bajku Burtonova često pomalo morbidnog svijeta danas otvara “Edward Škaroruki” iz 1990. i prijelomno ostvarenje za Johnnyja Deppa s kojim će redatelj nastaviti trajnu suradnju.

Retrospektiva donosi i dvije biografske drame: “Ed Wood” (1994.) i “Velike oči” (2014.), prva je o “najgorem redatelju svih vremena”, a druga se bavi živopisnim životom slikarice Margaret Keane. Na programu su i dvije ekranizacije književnih predložaka “Krupna riba” (2003.) po romanu Daniela Wallacea i “Charlie i tvornica čokolade” (2005.) po dječjem klasiku iz pera maštovitog Roalda Dahla. Slijedi “Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu” (2016.), fantastični film po scenariju Jane Goldman.

Cijeli članak i ostale naslove iz retrospektive možete pronaći na: vecernji.hr