Apolitični

Mr. sc. Vlade Dragun i njegove misli u komunikaciji

Vlade Dragun rođen je u jednom malom mjestu kod Imotskog, Lokvičićima. Nakon osnovne i srednje škole diplomirao je u Splitu 1979. godine na Pedagoškoj akademiji studijsku grupu predmeta (matematika – fizika).
Kao nastavnik matematike radio je u školama u Drnišu, Postirama, Supetru, i Primorskom Docu. Od 1991. godine ravnatelj je osnovne škole Sućidar u Splitu.
Predsjednik je ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) u Splitsko-dalmatinskoj županiji i voditelj županijskog stručnog vijeća ravnatelja. Bio je i glavni tajnik HUROŠ-a. Organizator je mnogobrojnih stručnih skupova ravnatelja.

Dobitnik je najviše nagrade koju Hrvatski sabor dodjeljuje pedagoškim djelatnicima: godišnje Nagrade „Ivan Filipović‟ za promicanje pedagoške teorije i prakse za 2004. godinu.
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na poslijediplomskom znanstvenom studiju Jezici i kulture u kontaktu, magistrirao je na temu: Odnosi s javnošću i krizno komuniciranje u školstvu. Na istom Fakultetu završio je i studij doškolovanja Odnosi s javnošću i time postao diplomirani menadžer za odnose s javnošću.

Gospodin Dragun je predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko – dalmatinske županije, voditelj Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije, predavač na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima vezanih uz stručno usavršavanje ravnatelja, pedagoga, psihologa, knjižničara i učitelja, vanjski suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje RH i član Ispitnog povjerenstva za polaganje stručnih ispita za učitelje razredne nastave Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Naš sugovornik je imao vrlo interesantna i zapažena predavanja i izlaganja na stručnim skupovima s temama:
Odnosi s javnošću u obrazovanju
Odnosi s javnošću u obrazovanju – odgojno-obrazovna komunikacija;
Stres kod učitelja – sagorijevanje na poslu;
Komunikacija, interakcija i odnosi u nastavi.
Zajedno s Božom Ujevićem, prof. priredio je predavanja:
Imotska krajina – osnovne značajke imotske krajine. Legende imotskog krša – integrirani pristup realizaciji terenske nastave. Međužupanijski stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije

Vlade Dragun napisao je knjigu – Odnosi s javnošću u obrazovanju
Knjigu Legende imotskog krša /2014./ u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje RH
napisao je zajedno s profesorom Božom Ujevićem.
Autor je i nekoliko stručnih radova na temu odnosa s javnošću, povijesti i ekologije. Pozvali smo ga u vinoteku Viola i snimili zanimljivu priču…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/10/Magistar-Vlade-Dragun_clean.mp3?_=1

Recenzije za knjigu Odnosi s javnošću u obrazovanju napisali su prof. dr. sc. Zoran Tomić, doc. dr. sc. Mladen Kvesić i prof. Dr .sc. Izet Hozo.
Evo što je iz recenzije napisao prof. Zoran Tomić:

Knjiga Odnosi s javnošću u obrazovanju autora Vlade Draguna vrlo je vrijedan rad koji popunjava jednu veliku prazninu iznimno važnog društvenog područja. Autor ovom knjigom obogaćuje akademsku i društvenu zajednicu novim spoznajama i mogućnostima komuniciranja. On kroz knjigu potvrđuje klasično načelo odnosa s javnošću kako „ više komunikacije čini povjerenje većim“. Upravo na tom tragu Dragun provlači ključnu poruku odnosa s javnošću, definirajući ujedno taj pojam u njegovom suvremenom značenju i u školstvu.

D. Šabić