Apolitični

Možete kupiti vinil ili CD i platiti glazbenike ili kompanijama plaćati streaming

Domaći ljubitelji jedine plastike za koju je dobro što je neuništiva došli su na svoje, a isto vrijedi i za one u svijetu, jer prodaja vinila raste iz godine u godinu. No bez obzira na to što postotak prodaje vinila raste, on još uvijek, i na svjetskoj razini, kumulativno ostvari manje zarade nego CD format (koji je u padu prodaje), a streaming platforme najjači su, i sve jači, generator prihoda od glazbe. Upravo u tom grmu digitalnog streaminga – dok se čeka novi europski zakon o digitalnim pravima o kojem se podosta raspravljalo i kod nas – krije se najveći paradoks raspodjele zarade danas.

Naime, čuli ste da se glazbenici i vlasnici materijala koji se “streamaju” na velikim streaming poslužiteljima ili na YouTubeu žale na neadekvatne prihode u odnosu na one koju ostvaruju kompanije koje ih plasiraju na tržište, Spotify+++, Deezer, Tidal, Apple Music, Google Play i druge, a vjerojatno ih i veliki broj čitatelja koristi u kućnoj radinosti s obzirom na današnji način konzumacije, tj. slušanja glazbe. No govoriti ili pisati o tome često sliči “plesanju na arhitekturu”, pa je možda transparentnije u priču uvesti podatke o zaradama.

Tim je znakovitiji podatak koji plastično pokazuje razmjere (ne)ugode koju glazbenici financijski imaju od streaminga, spram komadne prodaje vinilnih ili CD izdanja. Naime, vjerojatno niste znali da prodaja samo jednog nosača zvuka, čija je cijena oko 150 kuna, glazbeniku donese prihod poput 200 sati streaminga. Ili još plastičnije, fizička prodaja albuma ekvivalent je zaradi od čak 5000 “streamanja” neke pjesme.

Toliko su kad je riječ o postocima od zarade sa streaming servisa potplaćeni glazbenici koji te pjesme potpisuju i izvode.

Ukratko, razlika je kao i u slučaju gledanja filma u kinodvorani u odnosu na neku mutnu kopiju s piratskog servisa koju ste pustili kod kuće; streaming je (kvalitetom zvuka) prevara, ali je jeftin. Pri čemu su najjeftiniji glazbenici koji tu glazbu proizvode, što je najskuplji paradoks današnje situacije.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay