Apolitični

Može li umjetna inteligencija promijeniti nogomet?

Odgovor bi nam mogla dati suradnja Liverpoola i DeepMinda.

Čak su i neki hrvatski startupovi predstavili svoje proizvode s ciljem unaprjeđenja igre, odnosno vođenja sportskih klubova, a u budućnosti bi velike promjene u nogometnu taktiku mogla donijeti umjetna inteligencija. Takav se zaključak nameće nakon objave istraživanja koje je provela Googleova AI kompanija DeepMind u suradnji s engleskim nogometnim divom Liverpoolom.

Liverpool je istraživačima DeepMinda dao na uvid podatke o svim utakmicama Premier League između 2017. i 2019., kako bi analizom tih podataka i korištenjem različitih algoritama saznali može li umjetna inteligencija pomoći trenerima i igračima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Znanstvenik iz DeepMinda i dugogodišnji navijač Liverpoola Karl Tuyls kaže kako njihov cilj nije razviti tehnologiju koja bi mogla zamijeniti trenere, već tehnologiju koja bi im trebala pomoći u pripremi bolje i učinkovitije taktike.

Ne mislimo graditi robote, već samo unaprijediti igru koju igraju ljudi, komentirao je rezultate istraživanja Tuyls koji smatra da bi u budućnosti mogli osjetiti promjene u igri kojima će doprinijeti umjetna inteligencija.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay