Apolitični

Može li AI revolucionarizirati komunikaciju u zdravstvu i vratiti povjerenje između pacijenata i liječnika?

U Zagrebu je upravo održan Healthcomm Forum 2023 i među brojnim predavanjima vezanim za komunikaciju u zdravstvu i između javne i zdravstvene sfere, bilo je i zanimljivo predavanje o potrebi za transformiranjem komunikacije između liječnika i pacijenata, ali uz pomoć umjetne inteligencije. Predavnje je održao Artur Olesch, njemački novinar specijaliziran za teme u zdravstvu.

Olesch je spomenuo i nedavno istraživanje provedeno na pacijentima, koje je pokazalo kako je ChatGPT, primjerice, čak deset puta više empatičan prema pacijentima od stvarnih liječnikaa te da je to izazvao zbunjenost stručnjaka i čitav niz reakcija i kontroverzi.

Spomenuo je i to da je Googleov LLM medicinski AI, Med-PaLM 2, nedvno prošao medicinski ispit, odgovorivši na 83 posto pitanja točno. Drugim riječima, AI u SAD-u već sad može dobiti medicinsku diplomu. Na to je dodao i činjenicu da dječja bolnica u Bostonu već traži AI prompt inženjera te da se već sad nameće pitanje hoće li liječnici u budućnosti morati znati kako pisati promptove i kako komunicirati s umjetnom inteligencijom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay