Apolitični

Moždani implantati slijepoj ženi omogućili da vidi jednostavne oblike

Istraživači su stvorili oblik umjetnog vida uz pomoć implantata u mozgu slijepe pacijentice. To je iskorak prema izradi vizualne moždane proteze kojom bi se povećala neovisnost slijepih osoba

U članku objavljeni u časopisu Journal of Clinical Investigation, istraživači sa Sveučilišta Miguel Hernández, Nizozemskog instituta za neuroznanost i Centra za oči John A. Moran na Sveučilištu Utah opisali su kako je niz usađenih elektroda proizveo jednostavan oblik vida kod 58-godišnje slijepe volonterke u ispitivanju, provedenom u laboratoriju u španjolskom Elcheu. 

Mikroelektrode i specijalni softver

Neurokirurg je implantirao niz mikroelektroda, sastavljen od 100 mikroiglica, u vizualni korteks slijepe žene kako bi snimao i stimulirao neurone blizu elektroda.

U vrijeme istraživanja žena iz eksperimenta bila je potpuno slijepa 16 godina. Nije imala komplikacija od operacije, a istraživači su utvrdili da implantat nije oštetio niti negativno utjecao na funkciju mozga. Uz pomoć implantata uspjela je identificirati linije, oblike i jednostavna slova. Kako bi joj pomogli u vježbanju s protezama, istraživači su stvorili videoigru s likom Marge Simpson. 

“Rezultati su dokazali sigurnost i djelotvornost eksperimenta i mogli bi pomoći ostvarenju dugogodišnjeg sna mnogih istraživača, a to je prijenos informacija iz vanjskog svijeta izravno u vizualni korteks slijepih pojedinaca, čime se obnavlja rudimentarni oblik vida”, naglašava prof. Eduardo Fernández

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay