Apolitični

Možda zvuči jezivo ali znanstvenici su na korak do rješenja kako od ljudi napraviti kiborge

Iako su pravi kiborzi (dijelom ljudi, dijelom roboti) i dalje samo stvar znanstvene fantastike, znanstvenici su pronašli novi način kako integrirati elektroničke komponente u ljudsko tijelo.

Elektroničke komponente usađene u ljudsko tijelo mogu služiti za, primjerice, nadziranje razvoja tumora ili pak mogu nadomjestiti oštećeno tkivo. No dosad je njihova integracija i povezivanje s ljudskim tkivom za medicinu predstavljala ogroman izazov.

U najnovijem istraživanju američkih znanstvenika, pronađen je poseban premaz za elektroničke komponente, koji može uvelike pomoći u njihovoj lakšoj integraciji sa živim tkivom.

Ideju za ovaj projekt dobili smo jer smo pokušali spojiti rigidne neorganske mikroelektrode s mozgom, no mozak čine organski, slani i živi materijali. To se nije pokazalo pretjerano dobrim pa smo pomislili da mora postojati bolji način, pojašnjava David Martin, znanstvenik na doktorskom studiju Sveučilišta Delaware i voditelj studije.

Tradicionalni mikroelektronički materijali poput silikona, zlata, nehrđajučeg čelika i iridija, izazivaju ožiljke u tkivu prilikom implantacije. Za aplikacije u mišićima i moždanom tkivu, električni signali moraju teći kako bi ti implantati funkcionirali ispravno, no ožiljci to sprječavaju. Martin i njegov tim sad tvrde da premaz kojeg su otkrili može pomoći upravo u tome.

Počeli smo raditi s organskim elektroničkim materijalima poput konjugiranih polimera koji se koriste u nebiološkim uređajima. Pronašli smo kemijski stabilan primjer koji se nalazi u komercijalnoj prodaji kao antistatički premaz za elektroničke zaslone, pojasnio je Martin.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay