Apolitični

Možda spadaju u najzdravije na svijetu, ali ove namirnice itekako mogu zakomplicirati prehladu

stručnjaci upozoravaju kako preležati neugodne viroze nije tako jednostavno, piše o tome i Huffington Post.

Do toga može doći najčešće konzumacijom namirnica koje utječu na pojačano stvaranje histamina u tijelu, objašnjava za spomenuti izvor liječnica Renee Wellenstein.

Izbjegavajte: oraščiće

Sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih tijelo teško probavlja. Oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbjegavajte: brokulu

Brokula sadrži veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripe, dok je tijelo oslabljeno, teško probavljiva.

Jedite: crvene paprike

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. “Može spriječiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest”, objašnjava Wellenstein.

Jedite: gljive

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Jedite: pileću juhu

Smatra se da ima protuupalno djelovanje.

Kad vas boli grlo i/ili muči kašalj

Izbjegavajte: sirovo povrće

Tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbjegavajte: citruse

Kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je stoga tražiti druge izvore vitamina C (primjerice, paprike).

Jedite: jaja

Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog “sluzave” teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sustavu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: med

Ponovno, med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protuudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u ljekarni.

Ostale preporuke i cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay