Apolitični

Mozaik dvorana imotske vinarije

Imotska vinarija Imota, velebno zdanje, nekada jedna od tri najveće vinarije u bivšoj Jugoslaviji, danas samo blijeda sjena nekadašnjeg vinarskog giganta. No, ako i poželite degustirati imotska vina izvrsne kvalitete, a posebno posljednjih nekoliko godina, onda zasigurno nemate bolje mjesto od jednoga divnog prostora koji se još uvijek dobro čuva upravo u toj vinariji. Radi se o mozaik dvorani, prostoru po mnogočemu jedinstven, ne samo u Europi, već i u svijetu. Zapravo, cijeli svijet i ima svoje prste u tom predivnom prostoru.

Naime, još tamo početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, akademska umjetnica Slobodanka Matić, rodom iz Prološca kod Imotskog, predložila je ideju o uređenju jedne dvorane u imotskoj vinariji koja bi bila pravi prostor za degustaciju vina. Tako se željela odužila svom rodnom kraju i tako bi nekim drugim generacijama svjedočila neobičnim umjetničkim izričajem o ljepotama Imotske krajine. Definitivno je u tome i uspjela. Desetak godina se pripremala, prikupljala isključivo prirodne kamenčiće iz svih krajeva svijeta, putem svojih veza, veza svojih kolega, vezama Imoćana koji su ionako bili razasuti diljem zemaljske kugle. I onda je u svojoj dubokoj umjetničkoj intimi složila slike i počela ih stvarati po zidovima dvorane u vinariji. Započela je 1976. godine, a završila nakon pune četiri godine. U izričaju klasičnog mozaika slagala je raznobojne kamenčiće. Više od pola milijuna njih utkala je u predivne slike prizora iz svoje Imotske krajine. Oslikala je tako mitsku utvrdu Topanu, Modro i Crveno jezero, a nad njima bijele vile kako lebde, pa onda Imotsko polje na kojemu pasu ovce, u njedra imotskih kamenitih brda ubacila je koze, divokoze, jarebice i fazane. Zavirila je u duše starih seoskih imotskih kužina, metnula kamenčićima po zidu lopare, komoštre, sinije, stoce i drvene posude za spremanje jela. Loza, ta mitska biljka, služila je kao poveznica za sve detalje, a s njom je počela i završila prelijepi kolaž.

Mozaik dvorana u imotskoj vinariji, vrijedno je remek-djelo umjetničke duše i kameniti mozaički muzej Imotske krajine.
Poštovani čitatelji Terracon News-a, ako nekada dođete u Imotski, navratite u mozaik dvoranu imotske vinarije. Vidjet ćete nešto što vidjeli niste i doživjeti istinsku ljepotu. Ako još k tome nazdravite s čašicom imotskoga vina, ponajprije kujundžuše, sigurno ćete poželjeti doći još koji put.

Tekst i foto: Braco Ćosić