Apolitični

MOTOVUN FILM FESTIVAL: od 26. do 30. srpnja

Motovun Film Festival traje od 26. do 30. srpnja ove godine. Direktor festivala Igor Mirković rekao je uoči festivala: “Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom. No isto tako, prvi puta ikada prikazat ćemo film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu – svih ovih godina to nikada nismo imali, a tako bolno odražava trenutak u kojem živimo”.

Spomenuti film u programu, naime, režirao je Oleg Sentsov, redatelj koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Njegov krimić Rihno ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina živo svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival.

Pored ovog, selektori Milena Zajović Jurica Pavičić donose osamnaest najboljih nezavisnih filmova sa svih strana svijeta. Potpuni program bit će objavljen 30. lipnja, a selektori već sada najavljuju da Motovun već dugo nije vidio reprezentaciju filmova s tolikim brojem nagrada.

Posebna pozornost bit će u ovom izdanju na švedskoj kinematografiji, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg festivala. To je kruna višegodišnjih veza Motovuna i skandinavske kinematografije – prošle godine film Užitak debitantice Ninje Thyberg nagrađen je Propelerom Motovuna, prije četiri godine proslavljeni redatelj Ruben Östlund bio je dobitnik počasne nagrade Maverick, a ove godine festival će predstaviti odabir deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, u kojem će biti mjesta i za Bergmana, Anderssona, Moodysoona i druga imena koja su proslavila veliku kinematografiju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Motovun Film Festival