Apolitični

Mostovi svijeta – dio prvi

Most je simbol spajanja, povezivanja, obilježje grada, ali i statusni simbol. Donosimo neke od najpoznatijih:

1. Golden Gate, San Francisco

 

Jedan je od najprepoznatljivijih simbola San Francisca i Sjedinjenih Američkih Država. Bio je najveći viseći most na svijetu nakon izgradnje 1937. godine, najveće arhitektonsko dostignuće tog vremena i jedna od najvećih znamenitosti i danas.

Projekt izgradnje započeo je 1918. godine. Ukupna duljina mosta iznosi 2737 m. Most se nalazi na visini od 67 metara iznad razine vode, a dva tornja koja ga nose uzdižu se na visinu od čak 227 metara. Most ima šest traka za motorna vozila te dvije staze za pješake i bicikliste.

Karakteristična boja cigle ističe se i dominira panoramom grada. Kažu da je ovo i najfotografiraniji most na svijetu.

2. Tower Bridge, London

 

Tower Bridge jedan je od posljednjih mostova na rijeci Temzi izgrađen krajem 19. stoljeća, točnije 1894. godine. Ova neogotička građevina jedini je dižući most u Londonu i spada među najveće kulturne znamenitosti ovoga grada.

Arhitekt Horace Jones predložio je izgradnju mosta nizvodno od London Bridgea, a kao inspiraciju uzeo je male pokretne mostove s nizozemskih kanala. Na temelju ove ideje sagrađen je Tower Bridge: čelične skele potom su obložene kamenom. Dvije kule povezuju pješački prolazi. S njih puca prekrasan pogled na panoramu grada.
Na sredini mosta spajaju se krakovi koji se mogu podizati gotovo okomito kako bi ispod mogli proći brodovi. Cestovni promet stane, a otvaranje mosta i danas je proces koji je zanimljiv svima – pješacima, turistima, prolaznicima.

3. Ponte Vecchio, Firenca, Italija

 

Ovaj poznati srednjovjekovni most premošćuje rijeku Arno u Firenci u Italiji.
Most je sagrađen 1345. godine na najužem dijelu rijeke. U prijevodu s talijanskog, „Stari most“ ima konstrukciju od kamena čiju osnovu čine tri luka. Nad mostom nalaze se trgovine koje ga čine posebnim i drugačijim od standardnih mostova na kakve smo navikli, pa ćete ga teško zamijeniti s nekim.

4. Erasmusbrug, Roterdam

 

Erasmusbrug most je koji se smjestio u centru Rotterdama. Dug 802 metra, povezuje sjeverni i južnio dio drugog po veličini grada u Nizozemskoj.

Most je dizajnirao Ben van Berkel, završen je 1996., a doseže visinu od 139 metara. Asimetrični bijeli stup s istaknutom horizontalnom bazom tako je dobio nadimak „Labud“. Mnoga svjetska događanja obilježena su upravo njegovom siluetom, zapanjujućom visokom strukturom uravnoteženom s 32 kabla.
Dio mosta je pokretan kako bi se omogućio prolaz velikih brodova – ovo je najveća ploha te vrste u svijetu!

5. Ponte di Rialto, Venecija

 

Ponte di Rialto jedan je od najpoznatijih simbola Venecije. Otvoren za javnost 1591. godine, ovaj lučni pješački kameni most izdiže se malo više od 7 m iznad vode. Najstariji je i najpoznatiji od četiri mosta koji premošćuju Canal Grande u Veneciji.

Centralni prolaz okružuju dva reda trgovina, koje i danas žive i privlače brojne posjetitelje i turiste. Kameni most zamijenio je stari drveni i, unatoč brojnim primjedbama, opstao, te postao jedan od simbola grada.

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.