Apolitični

Morski hvatač vjetrova bit će viši od Eiffelova tornja, a strujom će opskrbljivati čak 80.000 kućanstava!

Norveškom izumitelju Asbjørnu Nesu na pamet je došla ideja koja bi mogla radikalno promijeniti proizvodnju električne energije iz energije vjetra. Riječ je o takozvanom ‘hvataču vjetra’, odnosno ogromnom ‘jedru’ na moru visine Eiffelova tornja. Samo jedna takva jedinica proizvodila bi dovoljno električne energije za 80.000 kućanstava

Posebna vrsta turbine dominirala je u industriji iskorištavanja energije vjetra: horizontalna osovina vjetroturbine. To je visoki stup koji podupire ogromne oštrice što se okreću, ostavljajući dojam svojevrsne svemirske vjetrenjače, piše IFL Science.

Norveška tvrtka Wind Catching Systems, koju su uz Asbjørna Nesa, osnovali Arthur Kordt i Ole Heggheim, planira izgraditi sustav dovoljno konkurentan bez državnih subvencija. Oni smatraju da postojeće vjetroturbine na moru nisu najučinkovitije jer koriste princip zasnovan još na starim kopnenim vjetrenjačama.

Koncentriranjem rotora zauzima se 80 posto manje prostora od konvencionalnih sustava. Windcatcher bi mogao, tvrde Norvežani, opskrbiti 80.000 kućanstava električnom energijom i generirati oko pet puta više energije godišnje od najvećih pojedinačnih turbina na svijetu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Licencirane fotografije / Autor: Wind catcher