Apolitični

MORH potpisao novi ugovor s Debeljakom, stručnjak je zgrožen: Splitski škver ne zna napraviti ophodne brodove!

Da se pitalo Ivana Aduma – umirovljenog inženjera i stručnjaka s 40 godina staža u brodogradnji, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu – “Brodosplit” se nikako nije smio naći među 38 tvrtki s kojima je Ministarstvo obrane u ponedjeljak potpisalo ugovore za isporuku vojne opreme vrijedne 453 milijuna kuna.

Kao prvo i najvažnije, nije postigao zadanu težinu. Ugradili su motor i nisu se željeli držati onoga što je osnovno – da motor mora biti dovoljno lagan, imati nisko težište…

Umjesto traženog od strane HRM-a, bivšeg MTU – Merceds Mybacha, odlučili su se za Caterpillarov, koji je i duži i teži, pa je zato trebalo produljiti brod. Na koncu su dobili vrlo upitne manevarske sposobnosti, kao i probleme sa stabilitetom, točnije njegovim opsegom. Pokušavalo se to pokrpati stabilizatorima koji vire s ruba broda, ali zato u konačnici vrlo teško može pristati uz drugi brod i obavljati dužnost u ophodnji, za što je namijenjen. Ugrožena mu je i pomorstvenost, što znači da kod određenog stanja mora, ne može držati željeni smjer i brzinu – navodi naš sugovornik.

Dodaje da je sve to javno poznato u stručnim krugovima, iako ih i MORH i “Brodosplit” drže u tajnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay