Apolitični

Moreška oduševila goste u Perastu

Kulturno-umjetničko društvo Moreška ovih je dana gostovalo u Crnoj Gori, točnije mjestu Perast povodom tradicionalne proslave Peraške Gospe uz čiju su se pomoć tamošnji stanovnici obranili od Turaka još daleke 1654.godine.

 

Proslava je tradicionalno započela kolom Bokeljske mornarice na trgu ispred crkve svetog Nikole uz pratnju kotorske Gradske muzike, nakon čega je nastupilo Kulturno-umjetničko društvo Moreška.


Usprkos kiši i lošem vremenu, nekoliko stotina građana i turista prisustvovalo je izvođenju Moreške, romantičnog bojnog plesa s mačevima. Povijesni ples Korčule uistinu je uveselio goste ovog turističkog gradića zahvaljujući prvenstveno organizatoru Društvu prijatelja grada Perasta koji su i ove godine pozvali svoje drage umjetničke prijatelje s Jadrana. Proslava Peraške Gospe nastavljena je svetom misom u prisutnosti velikog broja vjernika koju je predvodio kotorski biskup, mons. Ilija Janjić. Nakon svete mise i mimohoda ispod ikone Bogorodice s Gospe od Škrpjela, vjernici, mještani i turisti okupili su se na peraškoj rivi gdje je održan drevni običaj „gađanja kokota” koji simbolizira neprijatelja. Sve skupa je završilo dobrim ozračjem i dogovorom da se i dogodine nađu na istom mjestu obilježavajući prošlost na kulturno-umjetnički način.

Izvor i foto: korcula.hr, macevni-plesovi.org