Apolitični

More se muti – hoćemo li gubiti ronioce zbog toga?

Ronilački turizam direktno osjeća zamućenje mora, koje realno raste zadnjih godina. Naravno da to nije sve od uzgajališta. Velik broj turista nužno stvara i  velik priljev otpadnih voda. Velik broj jedrilica, je i velik broj kakanja dnevno, pa i u nacionalnim parkovima.

Sve se više priča o zagađenju mora u blizini uzgajališta ribe. Uzgoj ribe unosna je grana gospodarstva u Hrvatskoj koja hrani puno ljudi. Divlje ribe nema i ovo je odlična zamjena. Ali more se tek privikava na uzgajališta. U nekim zonama ljudi se bune, protestiraju. I nekako mislim da ne želim na prvu ulaziti u to. Volio bih doći do nekih podataka koji mogu pomoći razumijevanju.

Temu super propusnih crnih jama na mjestima gdje nema kanalizacije ne treba ni pokušati obraditi.

Novi projekt Centra za podvodna istraživanja NAVALIS ide baš u tom smjeru. Naime na lokaciji s crvenim  gorgonijama na otoku Maunu stavit će se logeri za temperaturu i svjetlost. Ovako dobiveni podatci bit će podijeljeni svima koji ih žele. Prije toga napravit će se vizualni pregled cijele zajednice ovih mekanih koralja koji su danas turistička atrakcija. Danas su one zdrave i velike ali što ako počnu propadati…

Stoga moramo zabilježiti zatečeno stanje 2021. godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: gorgonija.com

Foto: Pixabay