Apolitični

MONTURA 2015. – Split Fashion Destination

U podzemnu etažu splitske Spaladium Arene već je ušla moda. Splitska modna garda dovela je svoje modele na snimanje za kampanju predstojeće Monture, a valja priznati da su se sve kreacije sjajno uklopile u originalni, pomalo industrijski ambijent Arenine etaže.

U tom sjajnom prostoru svoje modne kolekcije iduće će subote s toplim jesenskim bojama braniti Modna kuća Mak, a dizajnerica Neda Makjanić-Kunić kaže da je cijela kolekcija svojim tonalitetom pravi odmor za oči. U toj jesensko-zimskoj kolekciji prevladavaju nijanse od bijele kave do tamno- smeđe, a sve u kvalitetnim materijalima, o čemu vlasnica branda posebno vodi računa. U kolekciji će biti dosta štepanih materijala korištenih i u krojenju haljina i suknji. Ima dosta rezanja u krojevima i kombiniranja nijansi, namijenjeno ženama u tridesetim godinama koje će se u toj odjeći osjećati ugodno od jutra do mraka.
Kreacije Modnog studija Arileo također su podvrgnute rezanju, a Jurica Pirić kaže kako je riječ o zahtjevnoj konstrukciji jer na nekim modelima ima i po dvadeset rezova. Bračni i dizajnerski par Pirić ovih je dana u velikom poslu oko dovršavanja kolekcije inspirirane osamdesetim godinama. Ono što će nam pokazati u Spaladium Areni bit će, kažu, volumenizirano, s naglašenim ramenima. Desetak kreacija izvedeno je u baršunu, koži i malo „težem” žoržetu, no u svemu prevladava geometrija obojena u crno „podvučeno” žutim. Ali, ne zaboravima da Arileo uvijek naglašava ženstvenost, pa ne treba sumnjati da će ponovno osvojiti splitsku publiku.
Ženstvenost će biti primarna i u brandu IDENTITY Igora Djuge. Kako smo već najavili, ovaj dizajner je inspiraciju pronašao u liku srpske starlete Soraje Vučelić koja će u subotu i nositi njegove kreacije. Djugina kolekcija se zove Glamour, a s obzirom na to da u njoj prevladava pliš, pravo perje, krzno i zmijski uzorak na pletivu, redom tkanine nabavljene kod londonskog proizvođača Joel and Son, s nestrpljenjem se očekuje njegov modni spektakl.
Desetak modela splitske dizajnerice Ane Kujundžić po svemu će biti cvjetna eksplozija. Ana ovih dana dopunjava kolekciju za Monturu, a kako kaže, na cvjetne uzorke je sama dodavala ‘cvijeće’ jer, znamo već, riječ je o autorici koja je uvijek u potrazi za „svojim” dezenom. Gotova printana tkanina Ani Kujundžić nikad nije dostatna, niti se zadovoljava glatkim tkanjem. Ona sama stvara trodimenzionalnu tkaninu.
Mlada dizajnerica Katarina Cvitković na Monturi će debitirati sa svojom cjelovitom kolekcijom koju radi specijalno za ovu priliku. Pod brandom KARIN DESIGN nastat će modeli za koje Katarina kaže da su mix dvadesetih i pedesetih s malo japanskog štiha. Tu će se sljubiti bijelo i crno s bojom vina i pariško-plavom. A u svemu ima i puno ručnog rada kojem se ova mlada dizajnerica jako posvetila. Na Monturi namjerava pokazati kako treba izgledati mlada ženstvena osoba, a tome će kao modna prezenterica pripomoći i Ana Opačak, zvijezda nedavnog glazbenog natjecanja The Voice, koja utjelovljuje ženstvenost kakvu Katarina Cvitković želi naglasiti u kreacijama.
Talentirana Ana Bogdan pod svojim brandom ANABO dovest će u Spaladium Arenu moderne nomade. Nomadsko će se doduše pojaviti samo u naznakama na minimalistički oblikovanoj kolekciji. Ono što je nomadsko, ističe Ana Bogdan, su resice, ručno oslikavanje i pletivo.
ETNOMOT brand Eleonore Tomić na velika Arenina vrata donijet će etno stil. Riječ je zapravo o praktičnim komadima, kaže Eleonora, jer se radi o kombinezonima, suknjama s gornjim dijelom, mantilima i puno detalja. Njezine će manekenke pistom prohodati u cipelama GITA-šik, hrvatskog proizvođača iz Kloštar Ivanića.
Što su prave čizme iznad koljena ili pak koliko ženstvene mogu biti gležnjače naučit će nas Ivan Ledenko. Jedan od rijetkih hrvatskih majstora za izradu obuće na scenu dovodi glamour. Sandra Ledenko napominje da je riječ o dnevno-večernjem glamouru izraženom kroz lak, pliš i rese, potpomognuto potpeticama različitih debljina.
I na koncu, od splitske modne ekipe koja je uoči Monture došetala do Spaladium Arene, recimo da je najbrojnija bila ona iz Talijanske škole mode i dizajna – Callegari. Njih će zastupati petoro polaznika – Marijana Klepo, Duje Buljan, Martina Radman-Listeš, Valentino Vukoja i Marina Glavinić.
I to nije sve. Splitska publika će iduće subote imati priliku vidjeti i više od nabrojenih kolekcija i autora.
Dobrodošli na Monturu Underground / Fashion Destination Split 2015. godine!
Više u kategoriji: Moda, ljepota
Izvor i foto: Montura/Olgica Ivić Grizelj/
D. Šabić, mag. nov.