Apolitični

Molièreov „Tartuffe” – premijera u zagrebačkom HNK-u

Ovog petka, 30. rujna u 19:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb premijerno će se izvesti dugo očekivani „Tartuffe” J. B. P. Molièrea pod redateljskom palicom Eduarda Milera.

Eduard Miler slovenski je kazališni redatelj koji već godina surađuje s hrvatskim kazalištem, a njegov provokativan i poetično izražajan način režiranja donio mu je brojne nagrade te simpatije kazališne kritike i publike.

Tekst predstave „Tartuffe” s izvornog je preveo Vladimir Gerić, a adaptaciju i dramaturgije preuzele je Žanina Mirčevska. Za scenografiju je zadužen Branko Hojnik, a za kostimografiju Jelena Proković. Dugo iščekivanog Tartuffea u glavnoj ulozi utjelovit će Mislav Čagalj, a na pozornici će mu se pridružiti kolege glumci: Goran Grgić (Orgon), Vlasta Ramljak (gđa. Pernelle, Orgonova majka), Livio Badurina (Cleante, Orgonov šurjak), Ivan Colarić (Damis, Orgonov sin), Luca Anić (Mariane, Orgonova kći), Nikša Kušelj (Valere, Marianin prosac), Jadranka Đokić (Dorine, Marianina družbenica, Nina Violić (Elmire, Orgonova žena), Mirta Zečević (sudski činovnik) i Lana Barić (predsjednica).

„Tartuffe”

Jedna od najpoznatijih Molièreovih komedija, „Tartuffe”, burnu i zapanjujuću reakciju publike izazvala je i na svojoj  praizvedbi 1664. godine, pa je čak i dva puta bila zabranjena, a priča o lukavom varalici Tartuffeu i danas je nepresušan izvor komičnih zapleta i situacija koje nasmijavaju publiku, ali ih i upozoravaju da se neke ljudske osobine ne mijenjaju niti kroz stoljeća društvenog i kulturnog napretka.

Priča o trgovcu Oregonu koji u svoju kuću dovodi naoko simpatičnog i ljubaznog moralista, svojim zapletom ljubavnih intriga i svevremenske želje za materijalnim i danas s jednakim žarom zabavlja i nasmijava publiku, pa ne iznenađuje da je redatelj Eduard Miler baš  ovaj dramski predložak odabrao za nagovještaj onog što će uslijediti u novoj kazališnoj sezoni zagrebačkog HNK-a.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni HNK-a prije predstave, a odlična glumačka postava te ekipa koja je sudjelovala u stvaranju adaptacije francuske klasicističke komedije jamac su za izvrsnu zabavu i podsjetnik na  općepoznate ljudske osobine te situacije koje se događaju kada se probudi pretjerana potreba za posjedovanjem .