Apolitični

Molièreov Škrtac okupio brojne gledatelje

U sklopu 15. Dugoratskog ljeta na Poljičkom trgu u organizaciji općine i Turističke zajednice Dugi Rat 8. kolovoza 2016. pred velikim brojem gledatelja, održana je kazališna predstava – Molièreov Škrtac, evergreen komediografije.

Kako znamo, srž Molièreova Škrca je u tome što se njegov Škrtac kao osoba nikada ne mijenja. On je kao škorpion, uvijek ostaje isti sve do kraja. On je jedini lik, zapravo u povijesti književnosti koji ne mijenja svoj karakter od početka do kraja. I zato se negdje naglašava ta tvrdoća ljudske prirode koja je takva kakva jest. Oko njega se sve uspjelo promijeniti i svi su uspjeli dobiti svoju sreću, ali na kraju čak i nepromjenjivi škrtac dobiva ono za čim je žudio.

Molièreov Škrtac oduševio

S obzirom na to da je brojna publika, među kojoj se našao i veći broj turista, kao i glumci reagirala na primjeren način, upitali smo Anu Merlin, kakve utiske nosi iz Dugog Rata: „Dugoratska publika je divna. Ja sam oduševljena. Divno su disali i pratili naš svaki pokret. Ja sam osjećala da su pratili svaku izgovorenu riječ, svaki naš pokret i svaku našu emociju. Mislim da su „bili u predstavi”. Mi to kažemo – četvrti zid predstave. Nešto savršeno. Zaista dugo nismo imali tako otvorenu publiku. I na kraju normalno, po samom pozdravu, što glumcu i jest važno, osjetili smo gromoglasni aplauz, što je dokaz da su bili zadovoljni predstavom”, rekla je Ana Merlin, redateljica kazališta Merlin i glumica.