Apolitični

Molekularni biolog s Harvarda tvrdi da je preokrenuo proces starenja…

To bi mogao biti univerzalni proces koji bi se mogao primijeniti na cijelo tijelo kako bi se vratila mladost, kaže David Sinclair

Vječna mladost, besmrtnost, život bez bolesti…? Riječju, može li se zaustaviti zub vremena u životu čovjeka odnosno postići efekt “Benjamina Buttona” ili “mladost zauvijek” resetiranjem iz starosti u mladost? Američki molekularni biolog, David Sinclair, s Harvard Medical Schoola tvrdi da je stare miševe pretvorio u mlade i ne vidi razlog da se to jednoga dana ne postigne i kod čovjeka.

Koristeći proteine koji odraslu stanicu mogu pretvoriti u matičnu stanicu, Sinclair i njegov tim uspjeli su vratili ostarjele stanice miševa u njihove ranije mlađe verzije. U prvom radu njegova tima, objavljenom krajem 2020., stari miševi sa slabim vidom i oštećenom mrežnicom odjednom su mogli ponovno vidjeti, s vidom koji je ponekad bio konkurentan onom njihova potomstva.

“To je trajno resetiranje, koliko možemo reći, i mislimo da bi to mogao biti univerzalni proces koji bi se mogao primijeniti na cijelo tijelo kako bi se vratila mladost”, rekao je Sinclair, koji posljednjih 20 godina proučava načine za zaustavljanje zuba vremena.

“Ovo je svijet koji dolazi. Doslovno je pitanje kad, a za većinu nas to će se dogoditi već tijekom naših života”, izjavio je Sinclair.

“Njegovo istraživanje pokazuje da možete promijeniti smjer starenja kako bi bili mladi što duže. Želi promijeniti svijet i učiniti starenje bolešću”, rekla je investitorica Whitney Casey, koja u partnerstvu sa Sinclairom stvara test biološke starosti.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay