Apolitični

Molat – meden za odmor i rekreaciju

Otok Molat peti je po veličini naseljeni otok Zadarskoga arhipelaga, a naziv mu potječe od latinske riječi mel ili med, odnosno melatus, što u prijevodu znači ‘meden’. U odnosu na susjedne otoke, nizak je i pokriven makijom, a u posljednje vrijeme se pošumljava i primorskim borom. Sjeveroistočna obala Molata je razvedenija i niska, dok je jugozapadna strma. Molat ima lijepe plaže i uvale, a otočna pristaništa su Lučina i Jazi. Zanimljivost Molata je knjižnica koja broji 6 600 knjiga i više članova negoli mjesto ima stanovnika. Samo mjesto Molat, slikovito je turističko i ribarsko mjesto, s izrazito razvedenom obalom prekriveno gustim borovim šumama, uz brojne skrivene pješčane uvale, plaže na obalama kristalno bistrog mora i moderno opremljenom lukom u zaštićenoj prirodnoj uvali. Veliki izbor smještaja u privatnim apartmanima čine Molat idealnim odredištem za sve ljubitelje istinskog mediteranskog ugođaja.
Molat se spominje od 7. stoljeća. Znak duboke vjere i tradicije štovanja Gospe na tom otoku svjedoči i crkvica Gospe Karmelske iz g. 1672. s prekrasno rezbarenim i obojenim drvenim oltarom.
Molačani su nekoć bili brodovlasnici, pomorci, ribari, stočari i poljodjelci. Odlazili su u svijet, posebno u Ameriku, ali se i vraćali na svoj otok.
Pronađite i vi kutak „medenog“ odmora na otoku Molat.
D. Šabić