Apolitični

Mojmir Čačija i klapa Sinj – vrijedni čuvari dalmatinske klapske pisme

Mojmir Čačija i klapa Sinj – vrijedni čuvari dalmatinske klapske pisme

Već 35 godina Klapa Sinj poput izvora rijeke ulijeva klapsku pjesmu u korito rijeke Cetine, a ona nošena snagom milijuna kapi vode s Dinare i Kamešnice na svom putu od Sinja do Omiša oblikuje kanjon rijeke, i on oblikuje nju, prolazi Omišem i ulijeva se u naše Jadransko more.

U tom čudesnom trenutku kad se pjesma dotiče s morem i širi cijelim svijetom, ona ne slabi nego kao za inat, postaje još jača, još izvornija, govoreći svima: Ja sam iz Hrvatske, ja sam iz Dalmacije, ja sam iz Zagore, ja sam iz Sinja!
Pred kraj godine odlična je prilika reći još nekoliko riječi o jednoj od najuspješnijih dalmatinskih klapa, čuvara glazbene baštine ovog podneblja. Podsjetimo kako je klapa Sinj utemeljena još 1982. g. od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promovira hrvatsku glazbenu baštinu u Domovini i inozemstvu.


Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada te začudna stvaralačka darovitost glazbenog voditelja Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori pjevači razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove skladbe.
Rezultati dugogodišnjega rada i predanosti klapskoj pjesmi mnogostruko su okrunjeni pobjedama na domaćim i međunarodnim festivalima, klapskim susretima, a nastupali su diljem svijeta njegujući ovu zaštićenu klapsku notu. Posjetili smo klapski grad Sinj i ugostili maestra Mojmira Čačiju.