Apolitični

Moj odmor na Kanarskom otočju – Tenerife

Prije nekoliko godina poželjela sam otputovati na neko egzotično mjesto i stjecajem okolnosti, odluka je pala na otok Tenerife koji pripada skupini vulkanskog Kanarskog otočja. Iako im je afrički kontinent prvi susjed, pripadaju Španjolskoj. Nastali su vulkanskom erupcijom prije dvanaest milijuna godina.
Sam vrh otoka Tenerife zapravo je utihnuli vulkan kojem su domorodci nadjenuli slikovito ime – „Vrh pakla“. Cijeli otok, a posebno taj vulkanski krajolik, oduzima dah. Budući da dijelovi Nacionalnog parka Teide podsjećaju na površinu planeta Marsa, američki redatelji vješto su ga iskoristili za snimanje kadrova kultnih američkih filmova poput Zvjezdanih ratova i Planeta majmuna.

Tenerife u prijevodu znači „bijela planina“ zbog snijega koji tijekom cijele godine prekriva vulkanski vrh smješten u navedenom nacionalnom parku, i koji kao takav predstavlja zaštitni znak otoka. Plaže, prekrivene crnim vulkanskim pijeskom, cijelom su dužinom preplavljene mnogobrojnim kupačima. Sjeverna strana otoka dom je velikih plantaža palmi, a na strmim dijelovima nekadašnjeg vulkana smjestili su se mnogobrojni vinogradi. Sjedište tog kraja je Icod de los Vinos, koji je osim po vinu, poznat i po vrlo starom stablu zmajevca. Španjolci su to drvo nazvali „Drago milenario“ što znači zmajevo drvo. Inače, ime potječe od smolaste izlučevine koja iz njega curi ukoliko nastane ozljeda. Smola u početku bude bezbojna, a kada se potpuno stvrdne prelazi u tamnocrvenu boju, sličnu boji zgrušane krvi.

Gradić Garachico koji se nalazi na sjevernoj strani otoka, 1706. godine erupcijom vulkana bio je potpuno uništen. Za taj događaj veže se i jedna poznata legenda o svećeniku koji je uspio spasiti dio stanovnika toga grada popevši se s njima na stijenu smještenu ispred grada u moru, na koju je postavio križ i molitvom uspio zaustaviti lavu. Legenda je vjerojatno samo legenda, ali povijest zaista kaže kako je dio stanovništva preživio na toj stijeni, a poslije su ponovo izgradili grad na lavi i pepelu koja je uništila njihove domove.

Odmor na Tenerifima zaista je bio za pamćenje jer osim što sam se dobro odmorila, naučila sam ponešto o kulturi, povijesti i ljepoti ovog prekrasnog otočja. Nadam se da ću ih opet posjetiti, a vi, ako vam se također pruži prilika, nemojte se uopće dvoumiti.

L. Rađa