Apolitični

Mogu li dodaci prehrani pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Vitamin C je najpoznatiji prijatelj imunosnog sustava, no i brojni drugi vitamini i minerali doprinose funkciji imunološkog sustava. Tako valja istaknuti vitamin D i A te cink, bakar, selen i željezo. Osim mikronutrijenata, u imunostimulirajućoj prehrani treba se pronaći dovoljno visokokvalitetnih proteina, probiotici i prebiotici te šarene namirnice bogate antioksidansima.

Top 5 namirnica za jačanje imuniteta

Želiš li ovih dana dati podršku svom imunitetu u svakodnevnu prehranu uvrsti:

Češnjak je apsolutna superzvijezda među namirnicama koje pospješuju imunitet. Ističe se svojim protuvirusnim svojstvima koje duguje supstanci naziva alicin, a koja posjeduje antioksidativna svojstva. U svom protuvirusnom djelovanju češnjak je najučinkovitiji kada se konzumira sirov, bilo da je zgnječen, nasjeckan ili samljeven.

Fermentirani mliječni proizvodi su poznati po tome da prirodno sadrže žive bakterije koje djeluju povoljno na zdravlje probavnog sustava, a time i na jačanje imuniteta.

Citrusi su u zimsko doba jedan od rijetkih izvora imunostimulirajućeg vitamina C. Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima te činjenici da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, pa je važno uzimati ga dovoljno kako bi smanjili mogućnost infekcije. Manje je poznato da vitamin C može skratiti trajanje bolesti ukoliko je do infekcije već došlo.

Kiseli kupus je odličan odabir jer sadrži i probiotike i vitamin C.

Med ima dugu tradiciju upotrebe za jačanje imuniteta te se vjeruje da zahvaljujući antiseptičkom djelovanju poboljšava otpornost organizma na infekcije.

Cijeli članak i o ostalim namirnicama možete pročitati na: miss7zdrava.24sata.hr

Foto: Pixabay