Apolitični

Modro jezero kod Imotskog krije strašnu priču o nastanku

Smatra se da bi to moglo biti najdublje jezero u Evropi

Modro jezero, jezero u blizini Imotskog, smatra se jednim od najljepših krških jezera u Hrvatskoj. Nalazi se ispod klisure na kojoj je utvrda Topana, a u blizini je i Crveno jezero – još jedan prirodni fenomen po kojemu je ovaj kraj poznat. Jezera spadaju u zaštićene spomenike prirode i omiljena su izletišta turista koji posjete Imotsku krajinu. 

I uz ova dva jezera veže se legenda o tome kako su nastala nakon propasti Gavanovih dvora, koja se, zapravo, povezuje s nastankom niza jezera. To je priča o oholom bogatašu i njegovoj ženi te njihovoj djeci, koji su svi odreda bili bahati, nemilosrdni prema siromasima i izrazito škrti, uvjereni da će u svom bogatstvu uživati dovijeka.

Zbog tih zlih osobina stigla ih je Božija kazna – Gavanovi dvori bivaju zauvijek uništeni, zemlja ih proguta, a na mjestima gdje su nekad bili nastaju Crveno jezero i Modro jezero.Koga god ta priča potakla na razmišljanje o stvarnim vrijednostima u životu, prirodne ljepote Modrog jezera, koje se nerijetko prelijeva u bezbroj nijansi plave boje, mnogima donose spokoj  i utjehu u ružnoj svakodnevici.

Cijeli članak možete pročitati na: avaz.ba